2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eddig hétezer srebrenicai áldozatot azonosítottak

2012. július 5. 09:37 MTI

A boszniai háború idején eltűntek közül eddig 7000 srebrenicai áldozat személyazonosságát derítették ki a szakértők, de legalább 200 holttestet valószínűleg soha sem lehet majd azonosítani - jelentette ki Amor Masovic, az eltűntekkel foglalkozó központ vezetője az Oslobodjenje című szarajevói napilapban szerdán közölt interjúban.

Masovic emlékeztetett arra, hogy 1995 júliusában Srebrenicában 8372 bosnyáknak veszett nyoma, miután a város elesett. Arról is beszámolt, hogy az azonosított áldozatok maradványait több község területén találták meg, mert az elkövetők kiásták a holttesteket az elsődleges tömegsírokból, majd szétdarabolták és úgy földelték el azokat máshol. A srebrenicai áldozatok maradványait mintegy 100 különböző körzetből exhumálták.

A kelet-boszniai területek mellett belgrádi temetőkben is találtak holttesteket. Olyanokról van szó, akiknek testét a mészárlás után a Drinába dobták. A hullák Szerbiáig sodródtak és ezért ott is lettek eltemetve. Egyes esetekben csupán néhány csontját találták meg az eltűnteknek. Masovic szerint ez is azt bizonyítja, hogy a holttesteket többször áthelyezték, azzal a céllal, hogy eltüntessék a bosznia szerb erőket terhelő bizonyítékokat.

Kétszáz esetben DNS-vizsgálattal sem sikerült kideríteni az exhumált személyazonosságát, mert az áldozatokból vett minta egyetlen srebrenicai túlélő vérmintájával sem egyezett.

Július 11-én, a srebrenicai mészárlás 17. évfordulóján 519 azonosított áldozat holttestét temetik el Potocariban. Közöttük hat olyan fiú földi maradványait is, akik 1995-ben még nem voltak 15 évesek. Továbbá négy nő holttestét is, akik közül az egyik a mészárlás idején 94 éves volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár