2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vaskori divat északról

2012. június 13. 08:55

Színes, mintás vaskori ruhák „keltek életre” a 26 különböző lelőhelyen talált, 180 szövetmintára kiterjedő tudományos vizsgálatnak köszönhetően Dániában. A szövetek kémiai analízise kiderítette, hogy a vaskorban a szövetfestés igen változatos volt.

„A vaskor kezdete forradalmi változást hozott a divatban, a ruhák színesek és mintásak lettek” – mondta el a kutatás vezetője, Ulla Mannering dán régész. Sokáig úgy tartották, hogy Skandináviában csak az i.sz. 1. századot követően terjedtek el a színes ruhák, a most bejelentett felfedezés ezt mintegy ötszáz évvel tolja ki.

Az új felfedezés arra is választ kíván adni, hogy az ezen szép, díszes ruhákat viselő embereket vajon miért mocsarakban temették el. „A szöveteket eddig nem vették figyelembe, mikor az emberek társadalmi státuszát vizsgálták” – közölte Mannering. Az egyik legérdekesebb eset a Huldremose-ben talált nőé, akinek földi maradványait 1879-ben találták meg; a nő báránybőrből készült felsőt, szoknyát és gyapjúsálat viselt.

A nő egyik karján sérülés volt, amiből a kutatók arra következtettek, hogy az illetőt megverték, majd felajánlották az isteneknek. Az orvosszakértők legújabb kutatása viszont azt mutatja, hogy a sérülés csak az után keletkezhetett, hogy a nőt eltemették a mocsárba. A vizsgálatok szerint a hölgyet gazdagon feldíszítve kísérték át a túlvilágba: ruháját 14 bárány bőréből készítették. De nem csak ruhájának minősége volt kifogástalan, a színek sem voltak mindennaposak, a vöröst például a korban szinte alig ismerték. „Nem tudjuk, hogyan halt meg, de ruhája magas társadalmi rangról árulkodik” – így Mannering.

Az egyik belgiumi kutatóközpontban a szöveteken végzett kémiai vizsgálat során kiderült, hogy a vaskori ember sárga, kék és vörös színnel festette ruháit. A bronzkorban élők még nem használtak mintákat és színeket, csak a vaskori iparosok rendelkeztek azzal a technikai tudással, amelynek birtokában a nők színpompás ruhákban járhattak-kelhettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár