2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nemzetközi együttműködésben kutatják a reformációt

2012. május 17. 09:40 MTI

Világszerte immár kilencven egyházi, felsőoktatási, tudományos és kulturális intézmény vesz részt a reformáció közelgő ötszázadik évfordulója tiszteletére indított Refo500 nemzetközi programban, a projektben Magyarországot az MTA Bölcsésztudományi Kutatóközpontja, a Magyarországi Református Egyház és a Károli Gáspár Református Egyetem képviseli.

2017-ben lesz 500 éve, hogy Luther Márton kiszögezte téziseit a Wittenbergi vártemplom ajtaján. Ezt követően kezdetét vette a reformáció, jelentős változásokat előidézve a vallás, politika, kultúra, tudomány és társadalom területén

Mint a Magyar Tudományos Akadémia honlapján olvasható, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának (MTA BTK) kutatói a reformáció magyar történeti és kulturális vonatkozásait vizsgálják. "Történészek, irodalomtörténészek, néprajzkutatók, zenetörténészek és filozófusok is közreműködnek az interdiszciplináris programokban, és ennek köszönhetően az MTA BTK nemcsak egy tudományos, logisztikai és pénzügyi szempontból egyaránt fontos kapcsolatrendszert alakíthat ki a külföldi intézetekkel, szellemi műhelyekkel, hanem egyúttal erősítheti ismertségét a nyugati tudományosságban is" - méltatta a Refo500 jelentőségét Tóth Zsombor, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

A Refo500 akadémiai konzorciumához, a RefoRC-hez (Reformation Research Consortium) való csatlakozással a magyar szakemberek egy kiemelt témakör vizsgálatát is vállalták. Az MTA BTK a reformáció óta kialakult emigrációs hagyomány feldolgozását kezdi meg. A kutatók egyebek között arra kíváncsiak, hogy az emigráció milyen magatartás- és identitásminták kialakulásához vezetett, és miként járult hozzá az elvándorolt közösségek túléléshez, szellemi-vallásos életviteléhez.

2009-ben kezdeményezte a hollandiai székhelyű Refo500 Alapítvány a programot, amelynek célja felhívni a figyelmet a jubileumra, valamint az 500. évforduló méltó megünneplésének előkészítése. A Refo500 Alapítvány a programban részt vevő szervezetekkel együttműködve konferenciák és egyéb rendezvények megszervezését támogatja.

"A programsorozat első szakasza 2013-ig, a Heidelbergi Káté kibocsátásának 450. évfordulójáig, második szakasza pedig 2017-ig, a reformáció félévezredes évfordulójáig tart. Az interdiszciplináris programok legfontosabb magyarországi rendezvénye az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz-Barokk Kutatócsoportjának éves konferenciája lesz. A tervek szerint az akadémiai intézet munkatársai ezen a tudományos ülésen mutatják be kutatásaik eredményeit, amelyeket a Refo500 keretében angolul is publikálnak" - olvasható az MTA honlapján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár