2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ellopták Dublin védőszentjének szívét

2012. március 5. 11:34 MTI

Ellopták az ír főváros védőszentjének, Szent Laurence O'Toole-nak a szívét, amelyet a 12. század óta őriztek a dublini Christ Church katedrálisban.

Az egykori dublini érsek utolsó földi maradványának eltűntét szombat délután fedezték fel. A tolvaj felfeszítette a templom falára erősített fémketrecet, amelyben egy szívalakú fa ereklyetartóban őrizték a nagy becsben tartott relikviát.

A rendőrség szerint elképzelhető, hogy a tettes péntek este elrejtőzött a templomban, és szombaton reggel, a nyitás után távozott a szívet tartalmazó ládikával. A nyomozók vizsgálják a felvételt, amelyet egy videokamera készítette a katedrálisból szombat délelőtt távozó mintegy negyven személyről.

Laurence O'Toole 1162 és 1180 között volt Dublin érseke, és nagy tiszteletnek örvendett békítő és karitatív tevékenysége miatt. 58 évesen halt meg Észak-Franciaországban, éppen egy békemisszió közben. Halálos ágyán nem végrendelkezett, mondván, hogy nincs egy fillérje sem. 1225-ben avatták szentté, miután sokan azt állították, hogy csoda történt velük a sírjánál.

A szíve volt utolsó megmaradt földi maradványa, mivel testének többi része már a 16. századi reformáció idején eltűnt egy angliai templom temetőjéből. Az írországi templomokban az utóbbi időben több nagy feltűnést keltő ereklyelopás történt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár