2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csempészet az ókori Rómában

2012. május 2. 14:32

Csempészetre utaló bizonyítékokat találtak egy római hajón – jelentette be a Marausa Lido partjainál felfedezett roncs rakományát tanulmányozó régész. A tevékenység megtűrt vállalkozásnak számított az ókorban, a tengerészek ezzel egészítették ki alacsony bérüket, de mint ahogyan azt a mostani eset is illusztrálja, a kaland komoly veszéllyel járt.

Az i.sz. 3. századra datált hajóroncsot fél éve emelték ki a Trapani (Olaszország) melletti Marausa Lido partjai mellett, kétméteres mélységből. A hajó fedélzetén talált agyagedényekben füge, dió, oliva, olaj és hal maradványa volt, valamint cseréptöredékek is előkerültek. Utóbbi olyan egyedülálló darabnak számított, hogy a tengerészeknek megérte a kockázatot annak elszállítása Észak-Afrikából Rómába.

„Ezek kis terrakotta csövek voltak, amelyeket ha egymásba illesztettek, kígyó formájú csempét adtak ki. Az ilyen keramikus formákat a római építők azért alkalmazták, hogy megkönnyítsék vele a boltozatok teherbírását” – magyarázta Sebastiano Tusa, Szicília Tengeri Hivatalának Főfelügyelője.

A 15 méter hosszú, 5 méter széles hajó Észak-Afrikából ment volna a birodalom fővárosába, amikor körülbelül 1700 évvel ezelőtt elsüllyedt, valószínűleg akkor, mikor a Birgi folyót próbálta megközelíteni. A tengerészek azért akartak túladni az építőanyagon Rómában, mert ott négyszer annyit fizettek volna érte a kereskedők.

„Azt mondhatjuk, hogy tolerálták az ilyesfajta tevékenységet, amivel a tengerészek az alacsony bérüket tudták kiegészíteni” – mondta el Tusa. A tetőcserepek később számos helyen felbukkantak (Szirakuza, Catania, Marsala és Motya), például a késő római kori Piazza Armerinánál is ilyet használtak.

A kutatóknak nagy szerencséjük volt, mivel az agyag és a tengerifű jó állapotban őrizte meg a leleteket, amikből eddig hétszázat sikerült kiemelni. Ezeket most egy restaurálásra specializálódott laboratóriumban vizsgálják Salernóban, a hajót várhatóan a helyi múzeumban fogják kiállítani két éven belül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár