2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Útra kel az Orient Expressz százéves étkezőkocsija

2012. április 19. 10:37 MTI

Az Orient Expressz 1912-ben gyártott, ma is üzemképes, tíkfából készült étkezőkocsija idén ünnepli 100 éves születésnapját, és a közönség is kipróbálhatja a Budapest-Gödöllő útvonalon közlekedő Gyertyafény Expresszen május 11-én.

Szendrey András, a MÁV Nosztalgia Kft. igazgatója sajtótájékoztatón elmondta, hogy az indiai tíkfából készült vasalvázas kocsi a Közlekedési Múzeum tulajdonában van és védettségét élvezi.

A vagont a prágai Smichow gyárban készítették a világhírű Orient Expressz flottájának tagjaként, az étkezőkocsi Párizs és Isztambul között közlekedett. Később Budapesten, a Közlekedési Múzeum előtt állt és büfé kocsiként szolgált. "Egy nagyobb javítást követően 1987-ben került újra a sínekre: a nosztalgia vonatok egyik vezéreként dolgozott. A vasút százötven éve működő iparág, amelyben ritkaságnak számít egy 100 éves üzemképes jármű. A Vasúttörténeti Parkban több mint 130 felújított jármű van - magyarázta az igazgató.

Az Orient Expressz étkezőkocsija egyik oldalát a francia vonattársaság rézből készült címere, a gyártás dátuma, másik oldalát pedig a Nemzetközi Vasúti Hálózat felirat díszíti, a kilincsek és a kapaszkodók is rézből készültek, a kocsi belsejét intarziák és nagy tükrök ékesítik. Szendrey András arról is beszélt, hogy a 30 millió forintos felújítást támogatók segítségével valósították meg.

A Párizsból indult Velence-Simplon Orient Expressz május 10-én érkezik Olaszországból Budapestre és tart egy pihenőnapot. Ekkor hat kocsival és 30 főnyi személyzettel kapcsolódik a magyar szerelvényhez, köztük az Orient Expressz étkezőkocsijához.

A monarchia korabeli királyi utazások szokásait követve a Nyugati-pályaudvar Királyi várójában zeneszó mellett gyülekeznek az utasok és Gödöllőn szintén a Királyi váró nemrég felújított részében tartják az ünnepséget, amelyen a MÁV Szimfonikus Zenekar vonósnégyese játszik.

Az ételeket Kovács Lázár séf fogja készíteni. A főfogás rakott harcsa lesz mikrozöldségekkel, aztán a Pilisből származó őzgerinc friss erdei géva- és kucsmagombával, desszertként pedig túróhabot szolgálnak fel karamellöntettel. A francia kocsiban pedig tengeri halakat, normandiai báránybordát, francia sajtokat és erdei gyümölcsös parfét kínálnak.

A május 11-én induló születésnapi különvonatra, a Gyertyafény Expresszre a jegyek korlátozott számban, elővételben válthatók. További információk a www.mavnosztalgia.hu oldalon érhetők el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár