2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elárverezik a Vörös Brigádok dokumentumait

2012. március 20. 15:00 MTI

Vita kíséri Olaszországban a Vörös Brigádok egykori olasz terrorista szervezet dokumentumainak árverésre bocsátását, a vételre kínált iratok között van az 1978-ban meggyilkolt Aldo Moro kereszténydemokrata politikus halálos ítéletét bejelentő közlemény is.

Ezerötszáz euró a kikiáltási ára a Vörös Brigádok ötágú csillagával lebélyegzett és írógéppel sűrűn írt A4-es papírlapnak, amelyen 1978 májusában a terrorista szervezet nyilvánosságra hozta Moro kivégzését.

"A proletár mozgalom befejezte a fogoly Aldo Moro kihallgatását..." - fogalmaz az Olaszországban közismert dokumentum, amelyet a Vörös Brigádok további tizenhat közleményével és röpiratával az írásos történelmi emlékekkel a milánói Bolaffi aukciós ház március 27-én bocsát árverésre.

A cég illetékese az olasz sajtónak elmondta, hogy a dokumentumokat magángyűjtőtől kapták. A Vörös Brigádok szélsőbaloldali szervezet propaganda röpiratai közismertek, a 70-es években az összes olasz gyárban, pártházban megtalálhatók voltak. Másképpen vélekednek a terrorista szervezet áldozatainak családtagjai,akik az árverés leállítását követelik. "Nevetséges történelmi értékről beszélni. A lényeget elfelejtve ismét a terroristák győznek az áldozatok felett" - hangsúlyozta Giovanni Berardi, akinek rendőr édesapját a Vörös Brigádok tagjai ölték meg.

Az 1970-től a nyolcvanas évek végéig aktív Vörös Brigádok a leghosszabb ideig működő olasz fegyveres csoportnak számít. Aldo Morót 1978. március 16-án rabolták el, holttestét május 9-én találták meg Róma külvárosában egy Renault 4 típusú gépkocsi csomagtartójában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár