2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Óriási tudományos hozadéka volt Scott utazásának

2012. január 20. 08:52 The Daily Telegraph

A Déli-sarkot pár nappal Amundsen után elérő Robert Falcon Scott és csapata 400 állatfajt fedezett fel a tragikus expedíció során.

A Déli-sarkot elsőként ugyan a norvég felfedező, Roald Amundsen érte el, de legalább ekkora hírnevet szerzett magának a brit Robert Falcon Scott, aki végzetes utazásával örökre beírta a nevét a történelemkönyvekbe.

A szerencsétlenül járt kutatók holttesteit 1912 novemberében találták meg a hátrahagyott levelek és naplók társaságában. Scott március 29-i keltezésű utolsó naplóbejegyzésében végső elkeseredettségét öntötte a később szállóigévé nemesült mondatokba: „Azt hiszem, nem tudok tovább írni. Robert. Zárszó: Isten szerelmére, gondoskodjatok szeretteinkről.”

„Még a haláluk idején is mintegy 16 kilogramm földtani leletet húztak szánkójukon” – mondta el a kapitány unokája, Dafia Scott. Az expedíciónak felbecsülhetetlen tudományos vonzata volt, Scotték összesen 2109 állatpéldányt gyűjtöttek, amelyek közül 401 addig teljesen ismeretlen volt; a kutatók számos kőmintát is felhalmoztak, de utazásuk során néhány császárpingvin tojással és növényi fosszíliával is gazdagodtak.

Scott tehát nem csak a Déli-sark elérését ambicionálta, legalább ilyen fontos volt számára a tudományos kutatás is. „Egész napokat szántak arra, hogy fosszíliák után kutassanak utazásaik során” – fejtette ki Dafia.

A Scott-féle expedíció tárgyi és írásos emlékeinek egy egész kiállítás állít emléket, amely ma nyílik meg a londoni Természettörténeti Múzeumban. A kiállított tárgyak között felbukkannak az utazás során használt szánkók és csákányok, a kutatók által viselt ruhák, a begyűjtött példányok, de egy fából készült sátrat is rekonstruáltak az utazás századik évfordulója alkalmából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár