2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ripa Pannonica: még közelebb a világörökséghez

2011. december 16. 14:32 MTI

Elkészült a római limes magyarországi szakaszának háromkötetes világörökségi nevezési dokumentációja; az összesen 121 erődöt, őrtornyot, útszakaszt tartalmazó helyszín világörökségi felterjesztése 2013-ban várható.

Az egykori Római Birodalom megerősített határvonala, a limes egységes világörökségi helyszín, amelynek jelenleg három eleme szerepel az UNESCO világörökségi jegyzékében: Nagy-Britanniában a Hadrianus- és az Antoninus-fal, illetve Németországban a Felső-Germánia-Raetia-i szakasz - emlékeztetett a projekt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke.

Tamási Judit hozzátette, a 2008 októbere és 2011 decembere közötti időszakban - nagyrészt az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásában - elkészült a magyarországi limesszakasz tudományos felmérése is, így a közeljövőben lehetségessé válik az úgynevezett Ripa Pannonica világörökségi felterjesztése is. A 161 kutatott helyszín közül a világörökségi nevezési dokumentációba 121 került be, ehhez csatlakozik külön jelöléssel két szlovákiai helyszín is - összegzett a KÖH elnöke.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter elmondta, tárcája feladata most a felterjesztendő helyszínek nemzeti védelmének biztosítása. Január 1-én hatályba lép a világörökségi törvény, amely a már elfogadott világörökségi helyszínek számára kezelő szervezetek kijelölését írja elő. Ez a várományos helyszínekre nem vonatkozik, ennek ellenére bölcs dolog lenne kezelő szervezetet választani a Ripa Pannonica esetében is - vélekedett. A miniszter kiemelte, a limes program az uniós Duna-stratégia egyik zászlósprojektje, így várhatóan kormányzati és pályázati forrásokra is számíthat.

Tamási Judit közölte, a világörökségi felterjesztés legkorábban 2013-ban történhet meg, addig gondoskodni kell a helyszínek állagmegoldásáról és jogi védelméről. A jelölést legalább másfél éves elbírálási folyamat követi helyszíni szemlével, ezért csak tökéletesen előkészített projektet érdemes az UNESCO elé terjeszteni - hangsúlyozta.

Fejérdy Tamás projektvezető, a KÖH elnökhelyettese elmondta, a 417 kilométeres magyarországi limesszakasz 121 helyszínén összesen 4600 ingatlan található, többnyire erődök, őrtornyok, római utak. A leglátványosabb helyszín talán Lussonium (Paks-Dunakömlőd) erődje, ahol már látogatóközpont is épült, de a Ripa Pannonica része Acquincum polgár- és katonavárosa is - fűzte hozzá.

A szakember reményei szerint a 121 helyszín legalább harmada bemutatható lesz; mindehhez már készül az egységes arculat és tájékoztatási rendszer, melynek első tábláit az Esztergom melletti Tokodon helyezik ki rövidesen. A cél, hogy a Ripa Pannonica a Kék túrához hasonlóan végigjárható útvonallá, látványossággá váljon - mondta el Fejérdy Tamás.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár