2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jövőre indulhat a hatvani Grassalkovich-kastély felújítása

2011. november 18. 13:13 MTI

A Hatvan központjában álló Grassalkovich-kastély rekonstrukciója a tervek szerint legkésőbb 2012 áprilisában veszi kezdetét és 2013-ban kívánják megnyitni a nagyközönség előtt az épületet - közölte csütörtökön a település polgármestere annak kapcsán, hogy a kormány úgy döntött: az Új Széchenyi Terv keretében 3 milliárd forint fordítható a kastély és parkja felújítására.

Szabó Zsolt elmondta, hogy az Észak-magyarországi Operatív Program keretében kiírásra kerülő tenderre a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a hatvani önkormányzat alkotta konzorcium nyújtja be a pályázatot.

A 4500 négyzetméter hasznos alapterületű, a pincével együtt három szintes kastélyépületben a Magyar Természettudományi Múzeum kiállítóhelyeként kap helyet az országos vadászati múzeum, amelyben a vadászat mellett a halászat-horgászat, a természetvédelem és az erdőgazdálkodás is megjelenik majd - tette hozzá Hatvan polgármestere.

Az új múzeum legfőbb célja, hogy erősítsék, korábbi presztízsére emeljék a vadászat társadalmi elfogadottságát, illetve megjelenítsék a magyar vadgazdálkodás világszerte elismert szerepét. Ugyanakkor Széchenyi Istvánnak, Fekete Istvánnak, Kittenberger Kálmánnak, illetve a Hatvany és a Grassalkovich családnak emléket állító szobákat is be kívánnak rendezni a múzeumban.

A 250 éves kastélyépület mellett megújul a 2,5 hektáros kastélykert is, illetve egy interaktív, a környezet- és természetvédelem kiemelt szerepét bemutató ökopark is helyet kap a komplexumban. A Hatvan központjában álló kastélyt eredetileg Grassalkovich Antal építtette 1758-ban, a műemléképület azonban 1983 óta kihasználatlanul, üresen áll, csupán egyik szárnyában működött a városi művelődési központ.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár