2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtarthatja a nácik által ellopott festményt a Kunsthaus Zürich

2011. október 11. 18:08 MTI

A jogos tulajdonosok adományának köszönhetően a Kunsthaus Zürich megtarthatta Albert von Keller (1844-1920) svájci festő Madame La Suire című, egykor nácik által eltulajdonított festményét.

A kép 2006 óta van az intézmény birtokában. Eredetileg Alfred Sommerguth zsidó műgyűjtő tulajdonában volt, 1939-ben azonban a nácik Berlinben kényszerárverésre bocsátották.

A háborút követően Oskar A. Müller zürichi kémikus Keller több más művével együtt megvásárolta a képet. 2006-ban Hannelore Müller a Kusthaus Zürichre hagyományozta 1994-ben elhunyt férje hagyatékát, így az 1887-ben készült Madame La Suire című festményt is. Az intézmény 2009-ben kiállítást rendezett Keller alkotásaiból. Ennek nyomán a HCPO (Holocaust Claims Processing Office) nevű szervezet hívta fel a zürichi múzeum figyelmét arra, hogy feltehetően egy egykor elrabolt műről van szó.

A Kunsthaus Zürich a tényállás bebizonyosodása után visszaadta vagy megvásárolta volna a képet az örökösöktől, ők azonban az adományozás mellett döntöttek - közölte Björn Quellenberg, a múzeum szóvivője. Az örökösök egyetlen feltétele az volt, hogy a kép mellett felirat jelezze a festmény eltulajdonításának, valamint Hannelore Müller és az örökösök adományozásának tényét.

Christian Klemm, a múzeum munkatársa szerint lehetséges, hogy az intézmény két további elrabolt Keller-festményt őriz. Egyelőre nem közöltek információkat arról, hogy milyen képekről van szó és mi lesz a sorsuk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár