2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sokkoló emberkísérletek Guatemalából

2011. szeptember 6. 08:13

Sokkoló részleteket hozott nyilvánosságra az USA guatemalai emberkísérleteinek vizsgálatára alapított elnöki testület augusztus végén.

Az elnöki vizsgálóbizottság új részleteket tett közzé az Egyesült Államok guatemalai emberkísérleteiről. Mint arról korábban beszámoltunk, az amerikaiak a latin-amerikai ország lakosain végeztek orvosi célú teszteket, amelyek során titokban különböző nemi betegségekkel fertőztek meg civileket, hogy a penicillin gyógyító hatásait tanulmányozhassák rajtuk. "A kutatók a saját orvosi előrejutásukat tették az első helyre, az emberi tisztességet pedig csak messze a másodikra" - nyilatkozta Anita Allen, a boietikai bizottság tagja.

1946 és 1948 között a guatemalai hatóságokkal együttműködve több szövetségi egészségügyi szervezet (U.S. Public Health Service, Pan American Sanitary Bureau) vizsgálta a szexuális úton terjedő kórokat. Az amerikai pénzből szponzorált kutatás során az akkor még új gyógyszernek számító penicillin hatásait akarták tanulmányozni, ezért 1300 alanyt fertőztek meg szifilisszel, gonorrheával, vagy lágyfekéllyel. A kísérletről mit sem sejtő civil áldozatok között voltak katonák, börtönőrök, fogvatartottak, elmebetegek és prostituáltak; a bizottság augusztus 29-én nyilvánosságra hozott adatai szerint közülük csupán hétszáz fő részesült orvosi kezelésben, valamint később 83 ember vesztette életét; nem bizonyítható egyértelműen, hogy halálukat a fertőzés okozta. Néhány szakértő viszont állítja, hogy a kísérlet nem eredményezett orvosilag hasznos információkat.

A súlyos visszaélésekre tavaly a Wellesley College egy munkatársa derített fényt John Cutler egykori projektvezető iratai között kutatva. A kirobbant botrányban Obama elnök hivatalosan megkövette Guatemalát, és felállított egy bioetikai vizsgálóbizottságot az ügy szálainak felderítésére. A testület által felfedett részletek még szörnyűbb képet tártak fel az egészségügyi szervek üzelmeiről: a guatemalai elmegyógyintézet hét epilepsziás kezeltjét például szifilisszel oltották be a koponya hátsó felén, remélvén hogy a bujakór legyőzi betegségüket, de tévedtek és a kísérleti alanyok még agyhártyagyulladást is kaptak a nem megfelelően fertőtlenített eszközök miatt. Egy másik esetben a kíváncsi orvosok gonorrheával oltottak be a szemein és más részeken egy halálos betegségben szenvedő szifiliszes nőt; a páciens hat hónappal később meghalt.

A Cutler és kollégái által vezetett guatemalai eljárás még a kor mércéjének tekintetében is etikátlan volt a bizottság szerint: míg 1943-ban az indianai Terre Haute börtön önkéntesen jelentkezett fegyenceit tájékoztatták a kísérletről, addig a guatemalai alanyok nagyobb részének azt sem hozták a tudtára, hogy egy életveszélyes kutatás alanyai.

Az elnöki testület jelenleg egy második tanulmányon dolgozik, amely a külföldön folyó szövetségi kutatások bioetikai vonatkozásait ellenőrzi. A guatemalai kormányzat saját hatáskörben is vizsgálja a Cutler-ügyet, a jelentés a várakozások szerint novemberre készülhet el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár