2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az oltás feltalálójára emlékeztek

2011. július 29. 10:01

215 éve találta fel egy angol orvos a feketehimlő ellenszerét: Edward Jenner szokatlan módszere forradalmasította az orvostudományt, és hozzájárult az emberiség élettartamának növekedéséhez.

Az oltás feltalálójáról és a feketehimlő elleni harc úttörőjéről, Dr. Edward Jennerről (1749-1823) emlékezett meg egy brit orvosi szaklap. A The Lancet július 23-án megjelent számában Gareth Williams, a Bristoli Egyetem professzora méltatta a megelőző orvoslás történetének legnagyobb „puccsát”, a himlő elleni védőoltás feltalálását, valamint bemutatta gyógyítást forradalmasító kutató házát, a gloucestershire-i The Chantry-t.

Jenner 1796. május 14-én oltotta be először kertésze nyolcéves fiát a tehénhimlővel. Miután a gyermek átesett a betegségen, Jenner megint megfertőzte őt, viszont már feketehimlővel. A veszedelmes kísérlet sikeresen zárult, így az angol sebésznek köszönhetően megszületett a világ első oltása. A brit kutató eredményeit egy 1798-as munkájában (An Inquiry Into the Causes and Effects of the Variolæ Vaccinæ) foglalta ösze. Jenner felfedezésének jelentősége Louis Pasteur tudományos áttöréseihez hasonlítható.

A WHO által koordinált feketehimlő elleni harc 1980-ban ért el a végállomásához, a veszedelmes vírus visszaszorítása a világszervezet sikertörténetének számít. Ugyanakkor, mint erről már korábbi cikkünkben is beszámoltunk, a kórokozó utolsó mintáinak megsemmisítése heves vitákat szül.

Jenner egykori házában kiállítást hoztak létre, így megtekinthető az egészségügyet forradalmasító orvos otthona és egykori tárgyai.

A múzeum honlapja

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár