2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fény derült az indián rézművesség titkaira

2011. június 20. 10:28

A Cahokia rézművesség mindeddig ismeretlen rejtélyét oldotta meg a Northwestern University csapata, akik rekonstruálták az indiánok által használt fémmegmunkálási technikákat.

Cahokia egykori lakóinak fémmegmunkálási technikái régóta képezték a régészet egyik vitatott kérdését, ám a Northwestern University kutatócsoportjának a Journal of Archaeological Science májusi számában publikált elemzései azonban tisztázhatják a rejtélyt.

A vizsgálati mintákat a cahokiai 34-es dombon jelenleg folyó ásatások adták, ahol vélhetően egy rézműves műhely működhetett. A kutatócsoport lecsiszolta a rézdarabkákat, hogy mikroszkóppal megvizsgálhassa azok szerkezetét. A műhelyből előkerült fémdarabok mérete formája, és alakja és jellegzetességei alapján arra következtettek, hogy a réz megmunkálása két, többször ismétlődő fázisban zajlott le. Először a nyersanyagot egy súlyos tárggyal - vélhetően egy nehéz kődarabbal - kalapálták ki, majd 5-10 percre forró faszén közé tették, azért hogy meglágyíthassák a matériát. A kétlépéses ciklust mindaddig ismételték, amíg egy kellő vékonyságú rézlemezt nem kaptak.

A tudósok szerint egy korábbi elmélet szerint a rézlapokat laminálással, és kalapálással hozták létre, de ezt a mostani vizsgálatok résztvevői valószínűtlennek tartják. A két tudós által elképzelhetőnek tartott másik teória értelmében az őslakosok rézgömböket és szegecseket valamint egyéb mechanikai eszközöket használhattak a lapok egyben tartására.

A kutatócsoport azt is vizsgálta, hogy milyen módszerrel jöhettek létre a kész lemezek. Véleményük szerint az egyes darabokat oda-vissza hajlítgatva törhették el, hiszen az így létrehozott másolatok éle hasonlít leginkább a leletanyag darabjaira.

Cahokia egy több épített halomból álló - a mostani Egyesült Államok területén egykor a legnagyobb - település volt. A jelenlegi Illinois állam délkeletei területén fekvő indián város i.sz. 700 és 1400 között lehetett lakott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár