2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamis lehet az átfogó Frida Kahlo-gyűjtemény

2011. június 10. 15:08

Vélhetően hamis az az 1200 darabból álló állítólagos Frida Kahlo-gyűjtemény a világhírű festőnő örökségének kezelői és szakemberek állítása szerint, amelyet egy mexikói múzeumban tártak a közönség elé.

Frida Kahlo férjének, Diego Riverának a lánya kiemelte: a művésznő nem volt túl termékeny festő, ennek hátterében leginkább az életét végigkísérő egészségügyi gondjai húzódtak meg. A hivatalos Kahlo-gyűjteményt alig valamivel több mint négyszáz festmény, rajz és vázlat teszi ki, így valószínűtlen, hogy eddig ismeretlen alkotások 1200 darabos kollekciója kerülhetett elő - vélekedett a Frida Kahlo szülőházában, a híres mexikóvárosi kék házban tartott sajtótájékoztatón szakértők csoportja.

"Az az igazság, Frida nagyon keveset festett és gyakran csak azért, mert apám ragaszkodott ahhoz, hogy befejezze képeit, és nem azért, mert kedve lett volna" - jegyezte meg hozzá Guadalupe Rivera.

Szakvélemények szerint a Carlos és Leticia Noyola műgyűjtők nevével fémjelzett állítólagos Kahlo-kollekció egyes alkotásainak stílusa nem egyezik azzal, amelyet a festőnő előszeretettel használt. A Noyola házaspár ugyanakkor kitart amellett, hogy eredeti művekről van szó. James Oles, az amerikai Wellesley College professzora viszont rávilágított: az "új" munkák eredetiségét egy hiteles hatóság sem erősítette meg. Az ügyet jelenleg is vizsgálja a mexikói igazságszolgáltatás.

Frida Kahlo közismerten a világ egyik legtöbbet hamisított festői közé számít, a műkincspiacon rendszeresen bukkannak fel neki tulajdonított művek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár