2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra betemethetik a Dorsetnél megtalált 17. századi hajót

2011. május 10. 12:14 The Independent

Becslések szerint öt év alatt széteshet az az 1600 körül elsüllyedt, öt évvel ezelőtt megtalált hajó, amelyet eddig a homok védett meg az elemek hatásától, s amelyet a Mary Rose óta a legjelentősebb felfedezésnek tartanak a szakemberek.

A 17. századi hajó olyan ütemben esik szét, hogy a szakértők szerint már csak öt éve lehet hátra, s teljesen az enyészetté válik. A „Swash Channel maradványnak” nevezett hajó több évszázadon át maradt fenn a tengerfenék alatt, hat méterre a dorseti (Nagy-Britannia) partoktól. A díszes fafaragványok – a legkorábbi Nagy-Britanniában – megmentésén fáradozó szakemberek versenyt futnak az idővel, de a jelek szerint nem nekik áll a zászló.

Az áramlatok és a dagály ugyan megszabadította a homoktól a roncsot, de ezzel a baktériumok és a tengeri élőlények kártékony hatásainak tette ki a még azonosítatlan, 40 méteres tengeri szállítóeszközt. A fán és a fedélzeten talált műkincseken elvégzett vizsgálatok a 17. század elejére teszik a hajót, arra az időpontra, amikor megindult Európa és a Távol-Kelet közötti távolsági kereskedelem.

A Bournemouth Egyetem tengeri régészeti csapata 2006 óta tanulmányozza a hajó maradványait. A szakembereket azonban annyira aggasztja a hajó állapotában tapasztalható drasztikus romlás, hogy a törzs kiemelését és helyreállítását a következő hónapra halasztották. „Drámai romlást jegyezhettünk fel a hajó állapotát illetően azóta, hogy megkezdtük rajta a vizsgálatokat. Ez egy verseny – kevés időnk van, utána már nem lesz értelme a munkálatoknak” – nyilatkozta David Payton, az egyetem régésze.

„Egészen mostanáig a homok fogságába volt zárva, de az utóbbi négy-öt évben a különböző természeti hatások komoly pusztítást végeztek rajta. Minél tovább tart ez a folyamat, annál több kárt szenved el a hajó. Ha semmit nem teszünk az elkövetkező öt évben, semmi nem marad belőle” – tette hozzá. A legolcsóbb és leghatékonyabb módja az állagmegóvásnak, ha újratemetik a hajót – de mivel az egész törzsről van szó, ez az opció szóba sem jöhet, mivel azzal akadályoznák a csatornán való áthaladást. A szakemberek így csak egy részét temetnék el újra, a többit a felszínre hozzák.

Az egyik ilyen a hajó orrához közeli hat méteres törzs lenne, amelyet a többi résszel együtt a Poole Múzeumban állítanának ki. A történelmi feljegyzések sokasága ellenére a hajó azonosítására eddig még nem került sor. „Semmilyen történelmi információnk nincs, ez nagyon szokatlan. A fa-endokrinológia viszont térben és időben is be tudta határolni a hajóroncsot, ezek szerint a hajó a 17. század elején közlekedett, s a német-holland határról származott” – mondta el Payton.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár