2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mészárlás a vaskori Angliában

2011. április 20. 08:18 The Guardian

Alapjaiban változtatja meg a vaskori Nagy-Britannia társadalmi békéjéről alkotott képet a Derbyshire-nél talált leletegyüttes.

Egy csapásra szertefoszlott az az idilli kép, miszerint a rómaiak és más hódító népek érkezése előtt Nagy-Britanniában teljes béke honolt volna. A szigetország történetében először fordult elő, hogy a régészek hanyag módon eltemetett vaskori csontokat találtak, ami az asszonyok és gyermekek lemészárlását feltételezi. A csontok szétszórtsága meglepte azokat a kutatókat, akik Nagy-Britannia egyik legnagyobb közösségi ásatásában vesznek részt.

Több mint négyszáz iskolás korú gyerek csatlakozott az archeológusok és helyi önkéntesek alkotta kutatócsapathoz, amely Fin Cop-nál (Peak District) folytat ásatásokat. A leletek között van egy terhes nő csontváza, amelyet egy összetört, a támadók érkezésének hírére sebtében felhúzott védelmi kőfal alatt találtak meg. Az egyik árokból összesen további nyolc ember földi maradványa került elő – kivétel nélkül asszonyok és gyermekek.

„Az elmúlt években szinte teljesen elfogadottá vált, hogy a vaskori Nagy-Britanniában a háború ismeretlen volt” – mondta el Clive Waddington (Archaeological Research Services), a két éven át tartó ásatás vezetője. „Fin Cop hátborzongató felfedezései felmelegítik a hegyi erődök céljairól szóló vitát. Az itt élő embereknek a védelmi fal egy valóságos veszélyre adott válasz volt” – tette hozzá.

Az elmélet megerősítéséhez azonban további ásatások szükségesek, mivel eddig csak tíz métert sikerült feltárni a 400 méter hosszú védelmi vonalból. A szakemberek szerint további több száz ember földi maradványát rejtheti az árokrendszer. Érdekes, hogy a nagyszámú állatcsont ellenére férfiak földi maradványai nem kerültek elő; ezzel kapcsolatban megindult a találgatás, egyesek szerint a konfliktus során hurcolták el őket, s rabszolgamunkára, vagy katonai szolgálatra kényszerítették az erősebb nem tagjait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár