2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szexuális szabadosság jellemezte a kínai Csing-dinasztia udvarát

2011. április 5. 08:11 The Daily Telegraph

Botrányok és orgiák melegágya volt a kínai Csingek császári udvara a dinasztia utolsó napjaiban – derült ki egy brit sinológus fél évszázaddal ezelőtt írt, publikálatlan feljegyzéseiből.

A homoszexuális, állítása szerint Oscar Wilde-dal is viszonyt folytató, az író perköltségeihez pénzt gyűjtő brit sinológus, Sir Edmund Trelawny Backhouse által írt Décadence Mandchoue színes képet fest az 1911-ben összeomló Csing-dinasztia utolsó napjairól, köztük a mandzsu tisztviselők szexuális életéről, bordélyházakról és az uralkodóház által gyakran felkeresett fürdőkről.

A férfi legmegdöbbentőbb állítása szerint hat évig folytatott szexuális viszonyt Ce-hszi császárnéval, s részletes beszámolót ad arról, hogyan lett a 69 éves hölgy ágyasa, s hogy milyen változatos szexuális szolgáltatásokat kellett nyújtania. Ahogy a császárnéval folytatott viszonya futótűzként terjedt környezetében, Backhouse hamarosan az intrikákkal átszőtt udvari körökben találta magát, a császárhoz közelállók pedig mindent elkövették annak érdekében, hogy felhasználják a férfi intim kapcsolatát érdekeik érvényesítéséhez.

A császárné azonban rájött, hogy szeretőjét közeli szálak fűzik a Tiltott Város egyik mandzsu arisztokratájához, ezért megkorbácsoltatta a férfit. Blackhouse könyve előszavában ugyan azt írja, hogy a memoár az „igazságot, a teljes, abszolút igazságot tartalmazza”, a történészek egybehangzó állítása szerint néhány rész azonban puszta fikció, különösen a császárnéval kapcsolatos állítások.

A memoár igazságtartalmát Hugh Trevor-Roper történész is megkérdőjelezte 1976-os A pekingi remete című könyvében, azt állítva, hogy a férfi forrásai kitalációk. Most azonban néhányan úgy vélekednek, hogy Trevor-Roper elhamarkodottan nevezte „értéktelennek” a könyvet, amely szerintük az igazság magvát tartalmazza, különösen a férfinak az eunuchokkal és a nemesekkel folytatott viszonyait illetően. „Habár Backhouse hitelességét meg kell kérdőjelezni, ez nem jelenti azt, hogy a Decadence Mandchoue-t automatikusan el kellene utasítani” – mondta Frances Wood, a British Library kínai részlegének kurátora.

Az 1898-1908 közötti periódust felölelő könyvet Backhouse 70 éves korában, halála előtt nem sokkal fejezte be. „A nyugatiak úgy gondolják, hogy a császári Kína elnyomó és túl hivatalos volt, de Backhouse könyve azt mutatja, hogy az udvar igenis nyitottnak és szexuális értelemben liberálisnak számított” – nyilatkozta Derek Sandhaus, a könyv szerkesztője. „Összehasonlítva a viktoriánus kori Angliával, Kína társadalmi értelemben sokkal progresszívabb volt. Érdekes, hogy Backhouse, amikor Wilde elítélésekor elhagyta Angliát, nyíltan felvállalhatta másságát Kínában, ami otthon teljességgel lehetetlen lett volna” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár