2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a riói rabszolgapiac maradványait

2011. március 8. 14:36 The Guardian

A régészek egy olyan kikötő maradványaira bukkantak Rio de Janeirónál, ahol alig egy évtized leforgása alatt több százezer rabszolga is megfordulhatott.

A riói volt az egyik legforgalmasabb rakodópart az amerikai kontinensen, ahova több százezer nyugat-afrikai rabszolga érkezett lélekvesztőkön. A kiéheztetett, végletekig elcsigázott színesbőrű férfiakba és nőkbe ún. „hízhaló házakban” vertek életet, majd irányították tovább a kávé-és cukorültetvényekre. A helyi régészek most azt állítják, sikerült megtalálniuk a kétszáz éves Valongo kikötő nyomait, amire az olimpia előtti több milliárdos újjáépítési munkálatok miatt kerülhetett került sor.

„Amint bejelentették a felfedezést, azonnal a helyszínre mentem” – nyilatkozta Washington Fajardo, a város kulturális örökségvédelmének irányítója. „Megható érzés látni egy létező várost, s egy másikat, két méterrel a föld alatt. Kicsit olyan, mint az Indiana Jones-ban” – tette hozzá.

A 2016-os riói nyári ötkarikás játékokra való készülődés jegyében a Porto Maravilha (Csodálatos Kikötő) elnevezésű projekt a düledező, koldusszegény külvárosi negyedből vonzó turistalátványosságot és üzleti negyedet kíván varázsolni. A riói Nemzeti Múzeum munkatársa, Tania Andrade Lima elmondása szerint tíz archeológus folytat február óta ásatásokat a helyszínen, ahol várhatóan előkerülhetnek további, a rabszolgapiaccal kapcsolatos építészeti elemek.

A régészcsapat megerősítette, hogy a munkálatok során sikerült megtalálni a Grandjean de Montigny francia építész által tervezett Riói Császárné rakpartját, valamint előkerült a 19. századi csatornarendszer alapja, amely a brit Edward Gotto keze munkáját dicséri.

Lima szerint az 1818 és 1830 között működő Valongo a város egyik legfontosabb része, amelyet a rabszolga-kereskedelem megszűnése után a földdel tettek egyenlővé. Becslések szerint 1550 és 1888 között mintegy 3 millió rabszolgát szállítottak a dél-amerikai országba. „A terület fontos szerepet töltött be a város történelmében. A Valongo rakpart az afro-brazil származásunkat szimbolizálja” – mondta el a szakember.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár