2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hat ókori márványszobrot tártak fel Rómában

2011. február 10. 17:07 Discovery News, MTI

Hat ókori márványszobrot tártak fel az olasz fővárosban; az antik alkotások a feltételezések szerint egy magas rangú császárkori hivatalnok tulajdonát képezhették.

Mint az olasz kulturális minisztérium közleménye hangsúlyozza, a "rendkívüli" szoborgyűjtemény a leggazdagabb leletegyüttes, amely az utóbbi időkben előkerült Rómában. Az i.sz. 3. századból származó antik szobrokat az örök városból délkeleti irányban kifelé vezető egyik ókori út, a via Anagnina mentén egy pazar ókori villa feltárása során találták meg.

Az ásatások során egy mellszobor (herma), két férfifej, egy-egy női és kislányfej, valamint egy életnagyságú meztelen férfiszobor került elő, utóbbi nagy valószínűséggel Zeuszt ábrázolja, szokatlan módon ephéboszi testalkattal. A szobrok "öltözéke" és "hajviselete" alapján a régészek arra a következtetésre jutottak, hogy az ókori alkotások a 193 és 235 között uralkodó Severus-dinasztia tagjait ábrázolják.

A régészek szerint villa utolsó tulajdonosa a Severusokhoz közelálló magas rangú hivatalnoké lehetett. A ház közelében megtalálták a mauzóleumot, amely a tulajdonos végső nyughelyéül szolgálhatott. "A Severusok idején szokás volt, hogy a villa tulajdonosát otthona közelében temessék el" - hangsúlyozta Roberto Egidi ásatásvezető régész.

A szakemberek csak találgatni tudják, hogy ki és miért temette el a szobrokat a villa belső udvarán lévő szökőkút alá. Bárki is cselekedte, a jelek szerint nagy gondossággal járt el, tufát helyezve a szobrok közé, hogy megóvja az alkotásokat. A kivételes leletegyüttest restaurálás után a Diocletianus Termái nevű múzeumban állítják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár