2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hologramként épül meg Traianus hídja a Dunán

2011. január 24. 09:55 MTI

Csaknem két évezredet áthidaló hídtervvel álltak elő szerb archeológusok és mérnökök: hologramot vetítenek a Dunára, amely három dimenzióban "feltámasztja", térben láttatja majd Traianus római császár (i.sz. 53-117) egykori hídját.

Mint azt Miomir Korac, a projekt vezetője elmondta, a vetített hologram a 150-200 méter hosszú eredeti híd replikája lesz. "A Dunára szivattyúkat telepítünk, amelyek parányi vízcseppeket porlasztanak szét a levegőbe, ezekre lézersugarak rajzolják majd rá a híd képét a szerb oldalról". A híd 50 méteres makettjét különben fel is fogják építeni a hajdani híd tényleges helyének közelében.

A két eredeti pillér maradványait restaurálják, és "Traianus tábláját", amely a közelben van és jelenleg csak a folyón közlekedő hajókról látható, elérhetővé teszik a folyó felől - közölte a régész. "Traianus táblája a császár dákok elleni hadjáratának állított emléket. Ideje restaurálni ezt a helyet. A maga idején valóságos világcsoda volt, a mi dolgunk ezt megmutatni" - szögezte le Korac. A császár hadjáratának színhelye egy olyan térség volt, amely ma Románia területét képezi, legismertebb megjelenítése pedig Rómában látható, Traianus oszlopának domborművein.

A szerbiai munkálatok beilleszkednek abba a nagyobb ívű, Itinerarium romanum Serbia nevű programba, amelynek célja az ország antik nevezetességeinek bemutatása. "Össze akarjuk kapcsolni a Szerbia területén lévő összes római kori építészeti együtteseket, hogy népszerűsítsük a tudományt, a régészet eredményeit, és gazdaságilag is kiaknázzuk a bennük rejlő nagy turisztikai potenciált" - fejtette ki az archeológus. A projekt elnyerte az Európai Beruházási Bank és egy európai bankkonzorcium támogatását.

"Megvalósítása összesen 13 millió euróba (kb. 3,5 milliárd forint) kerül. A terv értelmében 2012 végéig Szerbia területén valamennyi nevezetes római emlékegyüttest olyan állapotba kellene hozni, hogy fogadhassa a turistákat. Ezzel fel lehetne hívni a figyelmet arra a tényre is, hogy nem kevesebb mint 18 római császár született ezen a területen - köztük az a Nagy Konstantin is, aki i.sz. 313-ban kiadta a kereszténységet törvényes vallásként elismerő milánói ediktumot" - mutatott rá Korac.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár