2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megfejthetik a CIA titokzatos szobrának kódját

2010. november 24. 08:46

Hamarosan megfejthetik a CIA virginiai főhadiszállásán felállított Kryptos szobor titkát, miután létrehozója még közelebb vitte a szakembereket a megoldáshoz.

A 3,5 méter magas réztekercs egy kódolt üzenetet tartalmaz, amelyről a művész, Jim Sanborn a múlt héten elárulta, a negyedik rész hat betűs kódjának megfejtése: BERLIN. Sanborn – akinek 1990-ben elkészített alkotása a virginiai Langleyben látható – szerint ezzel a megoldás már elérhető közelségbe került az általa két évtizeden át tőrbe csalt kriptográfusok számára.

A kód egy részét Dan Brown bestsellere, A da Vinci-kód amerikai kiadásának könyvborítójára nyomtatták, valamint a mű folytatása, Az elveszett jelkép című könyvben is felbukkan. 2003-ra a CIA egyik elemzője egy toll és egy papír segítségével, négyszáz munkaóra alatt a négy részből hármat már megfejtett, a végső megoldás azonban még várat magára. Egy kaliforniai programozó később a három rész elemzése után ugyanerre az eredményre jutott.

Az első rész egy Sanborn alkotta verssorra, a második pedig egy sírhelyre utal, míg a harmadik Tutanhamon sírjának megtalálásának körülményeit írja le. A 65 éves szobrász reméli, hogy belátható időn belül valaki megfejti a kódot. Elonka Dunin, az egyik amatőr kriptográfus szerint a kód a berlini fal Langley-ben található három darabjára utalhat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár