2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

XVI. Benedek felszentelte a Sagrada Familiát

2010. november 7. 19:14 MTI

A pápa látogatása ellen csókolózással tiltakozó melegek mellett elhaladva érkezett XVI. Benedek vasárnap a barcelonai Sagrada Familia templom felszentelésére.

A pápa bazilika rangjára emelte a Sagrada Familiát. Az egyházfő a katolikus hit megerősítésének szándékával érkezett kétnapos látogatásra szombaton Spanyolországba, ahol vegyes érzésekkel fogadták.

A nagy katalán építész, Antoni Gaudí 1882 óta épülő, máig befejezetlen remekének vasárnapi felszentelésekor XVI. Benedek határozottan kiállt a hagyományos családmodell mellett és az abortusz ellen, s közvetlenül bírálta a melegek Spanyolországban engedélyezett házasságkötését, a könnyű válást és az abortuszt. Ahhoz, hogy a templomhoz eljusson, a pápának mintegy 200, a látogatását elítélő jelszavakat kiáltozó, illetve csókolózó meleg tüntető mellett kellett elhaladnia.

XVI. Benedek már úton Spanyolországba, repülőgépe fedélzetén erőteljesen bírálta a fogadó ország gyakorlatát, s "agresszív egyházellenes érzelmek" miatt marasztalta el a spanyolokat. Úgy ítélte meg, hogy az ibériai országban uralkodó légkör hasonlít a múlt század harmincas éveiben, a polgárháború idején tapasztalthoz, amikor az egyház állítása szerint több mint négyezer papot és apácát gyilkoltak meg a háborúban szemben állók.

Az észak-spanyolországi híres zarándokhelyen, Santiago de Compostelában a pápa azt mondta, hogy Spanyolország különösen fontos helye azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket a Vatikán az elvilágiasodás ellen tesz. Egész Európát arra biztatta, hogy fedezze fel újból keresztény gyökereit. "Európának meg kell nyitnia magát Isten előtt, s félelem nélkül kell találkoznia vele. A tudomány és technológia Európája, a civilizáció és a kultúra Európája egyszersmind olyan Európa kell legyen, amely nyitott a transzcendencia és a más kontinensekkel ápolt testvériség előtt" - fogalmazott a pápa.

A spanyol kormány visszafogottan kezeli a politikáját bíráló egyházfő látogatását. José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök nem volt jelen XVI. Benedek érkezésekor, a pápát hivatalosan Felipe trónörökös és felesége, Letizia hercegnő üdvözölte Santiago de Compostelában. A kormányfő csak elutazása előtt találkozik a vendéggel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár