2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerikában láthatók a Sixtus-kápolna elveszett kéziratai

2010. október 20. 09:42

A "Sixtus-kápolna elveszett kéziratai" címmel nyílt kiállítás az amerikai Meadows Múzeumban, ahol a kápolna egyetlen eredeti állapotában megmaradt kódexsorozata is látható. A sorozat 40 kötetet számlál, melyek a 11. és 18. század között íródtak. A kollekció tartalmazza a korszak legérdekesebb látásmódjait, bemutatva a Vatikán, valamint a Sixtus-kápolna történetét is.

A gyűjteményt Napóleon katonái hadizsákmányként elrabolták, majd Toledo érseke, Francesco Antonio José de Lorenzana y Buitrón állapotmegőrzés céljából a toledói főkönyvtárnak adta. A könyvek ezt követően körülbelül 200 évre eltűntek a történelem színpadáról, egészen 1990-ig. Ekkor Dr. Elena De Laurentiis, olasz tudós egy fotón felfedezte az alkotásokat, rajta Barberini pecsétjével, mutatva annak pontos helyét, a toledói katedrálist. A megtalálás óta számtalan tudós tanulmányozta, katalogizálta a kéziratokat, megpróbálva rendszerezni a világegyetem egyik legértékesebb kéziratgyűjteményét.

„Több kötet kiváló állapotban maradt fenn, és egyedülálló képet ad a Vatikán vibráló periódusairól” - mondta Mark Roglàn, a Meadows Múzeum igazgatója. „Ez egy rendkívül izgalmas felfedezés, amelynek segítségével rekonstruálhatjuk az értékes pápai örökséget.”

Igaz, hogy a kódexeket csak pár éve találták meg, a rajzok eredeti állapotban maradtak fenn: az alkotások kiváló pápai illuminátorok minőségi munkái. A kódexek közül kiemelkedik Antoniotto Pallavicini bíboros karácsonyi miséje, ami 1503 és 1509 között születhetett. Ezt az írást a Sixtus-kápolna sekrestyéjének legtökéletesebb kézirataként tartják számon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár