2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a szökevény magyar ügynök gyilkosát

2010. október 4. 18:13 MTI

Nem kizárt, hogy Alfred Petrovic, a csehszlovák állambiztonsági hivatal (STB) egykori elit ausztriai ügynöke áll Lapusnyik Béla emigráns magyar ügynök meggyilkolása mögött, amelyre máig tisztázatlan körülmények között került sor a hatvanas évek elején Bécsben - írta a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap.

Az újság szerint Lapusnyik Béla, a korabeli magyar titkosszolgálatok munkatársa azzal a céllal szökött nyugatra, hogy az amerikaiakhoz kerüljön. Az osztrákok rendőri őrizetbe vették, de 1962 májusában máig tisztázatlan körülmények között meghalt. Petrovicnak, aki akkor az osztrák belügyminisztérium egyik magas beosztású rendőrtisztje volt, része lehetett az emigráns magyar ügynök politikai indíttatású meggyilkolásában - vélte a Mladá Fronta Dnes. A 89 éves Petrovic jelenleg Bécsben él.

A legolvasottabb cseh napilap hétfői cikkének alapjául Borisz Volodarszkijnak, a szovjet KGB egykori tisztjének az Egyesült Államokban a közelmúltban megjelent könyve szolgált (KGB, a méreggyár: Lenintől Litvinyenkóig). Volodarszkij, aki a KGB-ben a titkos műveletek szakértőjének számított, a magyar ügynök gyilkosságával kapcsolatban azt írja: nagy valószínűséggel mérget használtak, mégpedig dimetil-szulfátot.

"Magánvéleményem az, hogy ebben az esetben a nagyon mérgező, folyékony DMS-t (dimetil-szulfátot) alkalmazták a menekült meggyilkolására" - idézett a könyvből a lap. Ezt a mérget speciális szovjet laboratóriumokban állították elő. A prágai újság azt állította, hogy Petrovic iránt már a cseh rendőrség is érdeklődik. Jelenleg egyebek között azt is ellenőrzik, hogy kivel tartotta a kapcsolatot Prágában, s ki él még közülük. "Volodarszkij leírása pontosan megfelel annak, amit az esetről tudunk" - nyilatkozta Radek Schovánek, a prágai Totalitárius Rendszereket Tanulmányozó Intézet munkatársa, aki az Amerikában megjelent publikációt "felfedezte". Schovánek úgy véli, hogy Lapusnyik meggyilkolására Moszkva közvetlen utasítására vagy legalábbis tudtával került sor.

A történész szerint Petrovic a hatvanas években a szocialista Csehszlovákia egyik legfontosabb nyugati ügynöke volt, ugyanis az osztrák belügyminisztérium magas beosztású tisztjeként kulcsfontosságú információkhoz jutott hozzá. Petrovic személyére néhány hónappal ezelőtt az osztrák ORF televízió egyik riportja hívta fel a figyelmet. A férfi hajlott kora ellenére állítólag jó egészségnek örvend, de a televízió kérdéseire nem reagált.

A szakértők egyébként az ügy kapcsán emlékeztetnek: Lapusnyik egy fiatal, mindössze 24 éves alhadnagy volt, amikor 1962-ben átszökött Ausztriába. Egyes korabeli hírek szerint magával vitt egy névsort: azok nevét, akik Nyugaton, s főként Ausztriában a magyar titkosszolgálatoknak dolgoztak. Ha ez igaz, érthetővé válik, miért vélték különleges jelentőségűnek tettét az osztrákok, s miért hallgatták ki őt többször is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár