2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Michelangelo visszatért Bécsbe

2010. szeptember 30. 09:40 MTI

Több mint két évtized után nyílik újra nagy kiállítás október elején Michelangelo Buonarotti rajzaiból a bécsi Albertinában.

A múzeum arra vállalkozik, hogy Michelangelo emberábrázolásaihoz készült tanulmányok, vázlatok segítségével a kezdetektől az időskori alkotásokig átfogó képet adjon a reneszánsz művészóriás életművéről. A bemutatásra kerülő 120 rajz és vázlat egy része az Albertina saját gyűjteményéből való, másokat magángyűjteményekből és olyan neves külföldi múzeumokból kölcsönöztek, mint a firenzei Uffizi képtár, a párizsi Louvre, a New York-i Metropolitan és a londoni British Museum.

A rajzok egy jelentős részét a Casa Buonarotti bocsátja az Albertina rendelkezésére - írta a Der Standard című lap a kiállítás előkészületeiről szóló olaszországi tudósításában. A kicsiny firenzei múzeumban őrzik a Michelangelónak tulajdonított rajzok és vázlatok mintegy harmadát, kétszáz darabot, emellett a művész számos feljegyzését, levelét. A Casa Buonarotti legszebb rajzainak kétharmadát adja oda egy időre a bécsi múzeumnak - mondta Achim Gnann, az Albertina szakértője. Hasonló nagyságrendű kölcsönzésre legutóbb 1989-ben volt példa, egy párizsi kiállítás alkalmával.

Mint az Gnann szavaiból kiderül, a Casa Buonarottiban őrzött levelek érdekes részletekkel szolgálnak a kutatóknak Michelangelo életéről és műveiről. Az egyiken fennmaradt például egy saját magáról készített hevenyészett rajz, amelyből kiderül, hogy a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóját állva festette, és nem hanyatt fekve, mint ahogy azt sokáig gondolták. Az ötszáz éves rajzok kidolgozottságukkal, energiától duzzadó alakjaikkal lenyűgözik a szemlélőt, Michelangelo számára azonban csak vázlatokként szolgáltak, előfordult, hogy a hátoldalukra bevásárlólistát írt a művész - mutatott rá a szakértő.

A bécsi tárlat anyagában megtalálható Michelangelo egyik korai rajza - egy Giotto után készült másolat - éppúgy, mint a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóihoz készült vázlatok és a művész Krisztus keresztre feszítését ábrázoló, közel nyolcvanéves korában készített rajzai.

A kiállítás október 8-tól január 9-ig látható az Albertinában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár