2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészparadicsommá vált Erdély

2010. augusztus 16. 08:50 MTI

Csíkszenttamáson és Marosvásárhelyen kívül jelenleg két erdélyi város közelében is régészeti ásatások folynak. Székelyudvarhely mellett 14. századi templomra és temetkezési helyre bukkantak, Nagyváradon pedig szkíta leletek feltárásán dolgoznak.

Nemrégiben fejezték be a Hargita megyei Csíkszenttamás község határában – egy csaknem 22 hektárnyi területen – azokat az előzetes régészeti ásatásokat és felszíni kutatásokat, amelyek a szakemberek szerint azt bizonyítják, hogy ez Hargita megye eddig ismert legnagyobb, összefüggő régészeti lelőhelye. Marosvásárhely központjában jelenleg is folynak az ásatások. A régészek a volt ferences kolostor és templom helyén két-három méterrel ásnak a felszín alá, hogy pontosan feltérképezzék a kolostor és templom nyomvonalát.

A Székelyudvarhely melletti Fenyéd határában a késő-középkorból származó templom és a körülötte található temetkezési hely feltárásán dolgoznak a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum régészei - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap. Az ásatásokon egyelőre a feltételezhetően 14-15. században épült úgynevezett Csonkatemplom észak-dél irányú falát, és néhány sírt sikerült feltárni, tárgyakat vagy egyéb útmutatókat még nem talált a csapat.

A nagyváradi Szálka-dombon – egy terelőút építési munkálatai közben – Északnyugat-Románia legkomplexebb, legnagyobb régészeti lelőhelyére bukkantak, ahol az országban egyedülálló szkíta leleteket találtak, illetve nagyon hosszú idő óta először tárhatnak fel dák kori településmaradványokat. A feltárásokat vezető régész szerint hét régészeti korszak ível át a lelőhelyen, a késő neolitikumtól a 17. századig. A leletek a helyi Körösvidéki Múzeumba kerülnek, miután a rekonstruálási és restaurálási munkákat elvégezték rajtuk. A leletmentő ásatásra a város körüli terelőút építése tette szükségessé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár