2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kopjafát állított űrrepülése emlékére Farkas Bertalan

2010. augusztus 1. 18:17

Kopjafa emlékeztet mától Tiszaújvárosban arra, hogy harminc éve, 1980. május 26-án indult a világűrbe a Szojuz-36 szovjet űrhajó fedélzetén Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, aki ott volt az emlékoszlop felállításán is.

A Szojuz-36, fedélzetén Valerij Kubaszov parancsnokkal és Farkas Bertalannal 1980. május 26-án indult útnak, és Magyarország ezzel a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe. A nemzetközi személyzet egyhetes programjában a Szaljut-6 űrállomáson több magyar kísérlet is szerepelt; vizsgálták például, hogyan képződik az emberi szervezetben kozmikus körülmények között az interferon fehérje.

A Pille sugárdózismérővel az űrhajósokat érő sugárzást, a Balaton nevű műszerrel az űrhajósok szellemi munkavégző képességét vizsgálták, és magyar készítésű élelmiszereket is vittek magukkal. A két űrhajós a Szojuz-35 fedélzetén 1980. június 3-án ért földet Kazahsztánban.

Farkas Bertalant Tiszaújvárosban vasárnap Koscsó Lajos polgármester köszöntötte és emlékplakettel ajándékozta meg, az űrhajós elérzékenyülve azt mondta: számára tovább erősödött a város iránti tisztelet. Az első magyar űrhajós 1998 és 2000 között három alkalommal a város által rendezett nemzetközi hőlégballonverseny fővédnöke volt, most pedig az augusztus 1-én kezdődött 14. triatlon világkupa bogratlion főzőverseny zsűrijének tagja.

Magyar ember Farkas Bertalanon kívül csak egy járt az űrben, igaz saját pénzéből: az Amerikában élő Charles Simonyi, azaz Simonyi Károly, aki 2007-ben és 2009-ben volt a Nemzetközi Űrállomás ötödik illetve hetedik űrturista-látogatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár