2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meggyalázták a "homoszexualitás" szó megalkotójának síremlékét

2010. július 26. 17:10 MTI

Neonácik meggyalázták Kertbeny Károly író, műfordító, a „homoszexualitás" szó megalkotójának Budapesten a Kerepesi úti temetőben található síremlékét - közölte a Szivárvány Misszió Alapítvány (SZMA).

Sánta Mária az alapítvány képviseletében elmondta: az író síremlékét egy fekete lepellel letakarták és egy Ószövetség-beli idézetet ragasztottak rá, a Leviták könyvéből a 20,13-as idézetet. Az alapítvány nem tudja pontosan mikor történt az eset, de az internetes neonáci oldalakon szereplő bejegyzések alapján arra következtetnek, hogy a múlt hét közepén. Ezekben az írásokban egyébként további hasonló cselekedetekre buzdítják az embereket - tette hozzá.

Rongálásért és közösség elleni izgatásért az SZMA hétfőn feljelentést tett a rendőrségen Kertbeny Károly síremlékének meggyalázása miatt. Sánta Mária elmondta: kegyeletsértésért azért nem, mert ezen az alapon csak hozzátartozók tehetnek feljelentést, akik egyébként nincsenek - tette hozzá.

Az SZMA közleményében fejezte ki: "nyilvánvalóan nem pusztán sírgyalázás történt, hanem a tettes neonácik tudatosan a magyar melegközösség egyetlen jelképes helyét csúfították el". Szerintük a magukat Budapesti Hungaristáknak nevező neonáci csoport célja ezzel a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség megfélemlítése. Az SZMA a rendőrségi feljelentés mellett a kegyeleti hely méltóságának helyreállításáról is gondoskodik - írták.

Kertbeny Károly egy bécsi születésű, magát magyarnak valló író, műfordító volt. Többek között Petőfi Sándor, Arany János, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór műveit fordította különböző európai nyelvekre. 1869-ben pedig egy névtelenül megjelentett értekezésben ő alkotta meg a "homoszexualitás" kifejezést. A homoszexuálisok jogainak elismerése érdekében végzett munkásságáért 2002 júniusában Budapesten, a Kerepesi úti temetőben síremléket állítottak az írónak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár