2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Véres összecsapásban haltak meg Wallenstein zsoldosai

2010. július 19. 10:43 MTI

Drámai jelenet lehetett 1628-ban, amikor a mai Németország területén lévő Stralsund erődítménygyűrűvel védett óvárosából közeledő protestáns zsoldosok összecsaptak Wallenstein császári csapataival. A rajtaütésszerű támadás után csaknem 400 évvel régészek rábukkantak a véres esemény maradványaira.

A császári hadvezér zsoldosai, akik egy lövészárokban kerestek menedéket a városkapu előtt, már csak egyetlen esélyt láttak életük megmentésére. Páni félelmükben eldobálták fegyvereiket és elfutottak a hátország felé. Wallenstein két katonája azonban túl későn ismerte fel a veszélyt. A stralsundiak még az árokban megrohanták és lekaszabolták őket.

A rajtaütésszerű támadás után csaknem 400 évvel régészek a véres esemény maradványaira bukkantak. A hasukon fekvő zsoldosok lábán még ott van a bőrcipő, csontvázukat szövetmaradékok borítják. Alattuk és mellettük teljes összevisszaságban fegyverek hevernek: vasvégű vagy szöges buzogánnyal felszerelt hat lándzsa, hat kard és három muskéta. Két tűzfegyver famarkolatán W.N. és O.N. monogramok. "A csatatér olyan, mint a megdermedt élet. A lelet sokkal közérthetőbbé teszi a harmincéves háború drámaiságát, mint bármely alaposan átgondolt kiállítás" - mondta Marlies Konze, az ásatás vezetője.

"Szenzációs ez a lelet" - vélekedett Heiko Schäfer, a kulturális és műemlékvédelmi hivatal illetékese. Különösen a harmincéves háború jellegzetes, különféle fegyvereinek gyűjteményét tartja parádésnak.

Stralsund az 1618 és 1648 közötti háborúban a legtöbbet ostromlott északi városokhoz tartozott. Wallenstein, aki 1628-ban a helyszínen irányította a rohamot, állítólag kijelentette: "ha a várost hét lánccal és lakattal kötöznék is az éghez, akkor is lehoznám". A Hanza-város mégis bevehetetlennek bizonyult számára. 1628 július közepén - heteken át tartó ostrom után - csapatai visszavonultak. Történeti források szerint az ostrom mintegy 12 ezer zsoldos életét követelte.

A most előkerült két zsoldos csontvázát a régészek lerajzolják és dokumentálják. Az emberi maradványokat ezután darabról darabra elviszik és - ha lehet - tüzetesen megvizsgálják. A leletek közvetlen közelében nemrégiben két tömegsírt találtak 10, illetve 25 csontvázzal. Az egyik sír feltehetően a harmincéves háborúból származik, a másik régebbi és valószínűleg a nagy északi háború alatt, 1715 körül keletkezett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár