2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Iskolabarát lett a nagycenki Széchenyi Emlékmúzeum

2010. július 4. 17:39 MTI

"Iskolabarát" intézmény lett a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum: uniós támogatással olyan infrastrukturális fejlesztéseket valósítottak meg, amelyek élményszerűvé teszik a diákok történelmi tájékozódását.

Mint azt Székely Zoltán művészettörténész elmondta, a tizenévesek vizuális kultúrájára alapozva alakították ki az információs és kommunikációs pontokon elérhető ismereteket. Az információs pontok interaktív módon segítik a 10-18 év közötti fiatalok történelmi ismereteinek elmélyítését, miközben a térben és időben való tájékozódásukat fejlesztik, s emellett az összefüggések felismerésére, kreatív gondolkodásra is sarkallják őket.

Az emlékmúzeum állandó kiállítása a 19. századról ad áttekintést Széchenyi István életművén keresztül. A névadó szertegazó munkássága lehetővé teszi, hogy a kor gazdasági, politikai és kulturális életét sajátos nézőpontból mutassa be a tárlat, kiemelve ezzel a legnagyobb magyarként számon tartott Széchenyi történelmi szerepét.

A Széchenyi család fél évezredet átívelő történetével és ehhez kapcsolódóan a címertan és a genealógia alapjaival is megismertetik a diákokat a múzeumi szakemberek. A látottak-hallottak elsajátítását kvízjátékkal tesztelhetik a tizenévesek, de szerkeszthetnek önállóan címert és családfát is.

Az információs eszközöket akadálytalanul használhatják a vakok és a gyengén látók is a felolvasó program segítségével, s mivel a képernyő le-fel mozgatható, a kerekesszékkel érkezők és a kisnövésű általános iskolások is élvezhetik az azon megjelenő tartalmakat. Akik csak a virtuális térben látogatnak el a nagycenki kastélyba, azok számára a múzeum honlapján teszik elérhetővé az információs anyagokat és a történelmi kvízt - mondta Székely Zotán.

Az "iskolabarát" kastély kialakítására 11,2 millió forint támogatást nyert a Győr-Moson-Sopron megyei Múzeumok Iagzgatósága az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kiírt Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár