2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vallási vita a sienai vágtán

2010. július 2. 15:47 MTI

Vita kíséri a toszkánai Sienában ma este kezdődő történelmi lóverseny, a palio díját, amely az idén egy muzulmán művész alkotása. A városnak tetszik, az érsekség azonban sértőnek tartja a Szűz Mária koronáját díszítő félholdat és Dávid-csillagot.

A középkori eredetű történelmi vágtát minden évben kétszer, július elején és augusztus közepén rendezik meg a toszkánai városban. Az igazi reneszánsz gyöngyszemnek számító Siena kagyló alakú főterén a város 17 negyede méri össze erejét, az ezek színeit viselő lovak versenyfutásával.

A péntek délelőtti főpróbán a Hernyó kerület lova bizonyult a leggyorsabbnak. Délután öt órakor kezdődik az egész városon végighaladó körmenet, korabeli viseletben. A lovakat fél nyolctól állítják sorba a startvonalhoz: ez a palio leghosszadalmasabb része. A tömegtől ideges lovakat nehéz rávenni az engedelmességre. A verseny maga elég rövid, három körből áll. A győztes kapja meg azt a díjat, amelynek megalkotását Siena városa az idén egy libanoni származású, muzulmán vallású művészre bízta. A 48 éves Ali Hassoun ismert név Sienában, sokáig élt a városban, majd innen Milánóba költözött. Művészete hazája és Olaszország kultúráját ötvözi.

A palióra általa festett győzelmi zászló is a keresztény, muzulmán és zsidó vallási jelképeket tartalmazza. Középen a páncélba öltözött Szent György látható, nyakában az arab kefia kendővel. A védőszent felett Szűz Mária, koronáján a muzulmán félholddal és a zsidó Dávid-csillaggal. Szűz Mária köré a muzulmán művész a Korán egyik idézetét írta fel arabul.

A megbízó sienai önkormányzat gyönyörűnek nevezte Ali Hassoun munkáját. A város érseksége úgy fogalmazott, hogy a kefiát viselő Szent György még hagyján, problémát inkább a muzulmán és zsidó jelképeket viselő Szűz Mária okoz. "Jobb lett volna a hagyományos ikonográfiát követni" - hangsúlyozta az érsekség közleménye.

"Ha művem vitát robbantott ki, elértem a célomat. Alkotásommal ugyanis éppen a vallások közötti párbeszédet kívántam szolgálni" - mondta Ali Hassoun a CnrMedia hírügynökségnek. Hozzátette, Siena utcáin az emberek kézfogással gratulálnak neki.

A sienai palión az állatvédők is tiltakoznak a szerintük a lovakat kínzó verseny ellen. 1970 óta közel ötven állat pusztult el a reneszánsz köveken, vagy olyan súlyosan megsebesült, hogy végleg el kellett altatni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár