2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kutatható a viktoriánus multimédia

2010. április 27. 08:54 The Guardian

Digitalizálták a viktoriánus kor egyik legnagyobb képes magazinját: az Illustrated London News archívumában az 1842-től 2003-ig terjedő időszak hírei és eseményei között böngészhetnek az angol kutatók.

Egyedülálló betekintést biztosít a viktoriánus, majd a későbbi Britannia mindennapjaiba az Illustrated London News (ILN) 250 ezer oldalas, közel háromnegyed millió fotót és illusztrációt tartalmazó, az 1842 és 2003 közötti időszakot bemutató archívuma – értesülhettünk róla nemrég.

A korszak középosztályának elsődleges hírforrásául szolgáló lap megváltoztatta az információ-áramlási szokásokat is: az illusztrációkat addig ugyanis csak politikai karikatúrákra, vagy épp akasztások bemutatására használták. A lap feldolgozását a korábban a Times, az Economist, a British Library és a Financial Times hasonló digitalizálásait irányító Cengage Learning végezte, amelynek vezetője, Seth Cayley szerint az ILN a „korszak multimédiáját” képviselte, és emellett komoly társadalomformáló erővel is bírt. Az olvasók többsége ugyanis ebből szerezte ismereteit a nagyvilágról.

A nyomdaipar forradalma a lap gyors és olcsó készítését tette lehetővé, majd a 19. század végén már a fényképek is megjelentek benne. Az újság fénykorát Charles Dickens, Thomas Hardy, Wilkie Collins és Agatha Christie cikkei, vagy épp William Heath Robinson, Louis Wain és Mabel Lucie Atwell grafikai munkái fémjelezik, ám ne feledjük: az ILN tudósítói szinte mindenhol ott voltak, és minden jelentős eseményről beszámoltak.

Az adatbázis egyelőre csak az angol könyvtárakban és oktatási intézményekben érhető el, és a megnyitását egyelőre nem is tervezik a nagyközönség számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár