2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatták Errol Flynn fiának földi maradványait

2010. március 29. 13:47 MTI

Két kutató azt állítja, hogy megtalálta a kambodzsai háború idején, négy évtizede eltűnt Sean Flynn fotóriporternek, Errol Flynn legendás hollywoodi filmsztár fiának földi maradványait.

A bizonyítékot törvényszéki orvosszakértői vizsgálatoktól várják, amelyeket az amerikai védelmi minisztérium hadifoglyok és eltűnt személyek felkutatásáért felelős egyesített parancsnokságán (JPAC) végeznek el.

Legalább 37 újságíró vesztette életét vagy tűnt el az 1970 és 1975 közötti kambodzsai háborúban, amelyet az Egyesült Államok támogatását élvező Lon Nol kormánya vívott az észak-vietnamiak által segített vörös khmerekkel. Számos újságíróról tudni lehet, hogy a vörös khmerek fogságába esett és valószínűleg kivégezték. A kambodzsai kormány nemrégiben jelentette be, hogy emlékművet állítanak a háború alatt megölt külföldi tudósítóknak.

Sean Flynn, a színészből lett fotóriporter a vietnami és a kambodzsai háborúról tudósított, mielőtt 28 évesen fogságba esett. A fotográfus és közeli barátja, Dana Stone után nem sokkal azt követően megindították a keresést, hogy 1970-ben nyomuk veszett Kampongtyam tartományban. A kutatásban újságírók, valamint amerikai, japán és francia tisztségviselők vettek részt, de felbukkantak "csontvadászok" is, akik közül jó néhányról később kiderült, hogy szélhámos és csak pénzt akar kicsalni az eltűntek családjától.

John Johnson, a phnompeni amerikai nagykövetség szóvivője elmondta, hogy a két kutató, az ausztrál David MacMillan és a brit Keith Rotheram múlt pénteken adta át Sean Flynn feltételezett földi maradványait, amelyeket továbbítottak a hawaii székhelyű JPAC-ra. "Nyilvánvalóan nincs semmi perdöntő bizonyíték, ezért vizsgálatokat kell végezni. Mindegyik eset más, emiatt nehéz megmondani, hogy az elemzés mennyi időt vehet igénybe" - tette hozzá.

Sean Flynn életét több dokumentumfilm és könyv is feldolgozta, többek között a Two of the Missing, amely hasonló sorsú kollégáinak is emléket állít. Apja, az Ausztráliában született Errol Flynn az 1930-as években hollywoodi romantikus és kalandfilmek címszereplője volt, akit az általa megformált figurák alapján férfias, akrobatikus ügyességű, drámai erejű hősök megszemélyesítőjeként tart számon a filmtörténet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár