2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Személyes emlékek a 20. századról

2010. március 23. 19:33 MTI

Nemzetközi történész tanácskozást tartanak a személyes visszaemlékezések portáljáról, a Nemzet Emlékezete elnevezésű nemzetközi honlap fejlesztéséről szerdán a budapesti Terror Háza Múzeumban - közölte Máthé Áron, a közgyűjtemény történésze.


A rendezvényen a magyar fejlesztésekről Máthé Áron, illetve Stark Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének főmunkatársa ad áttekintést.

Máthé Áron elmondta, hogy a honlap létrehozását néhány évvel ezelőtt a cseh Post Bellum nevű intézmény kezdeményezte, amelyhez magyar részről a Terror Háza Múzeum csatlakozott, támogatást pedig a Visegrádi Alaptól nyertek. A portál kortárs elbeszélők, civilek emlékeit gyűjti egybe, a honlapra korabeli hangfelvételek, szövegek, fényképek, archív dokumentumok kerülnek fel. A Nemzet Emlékezete ily módon hozzáférhetővé teszi azon kortársak visszaemlékezéseit, akik hozzájárultak ahhoz, hogy tanúságaik a modern történelem tanulmányozását szolgálják - tette hozzá Máthé Áron.

Elmondása szerint a honlap szeretné megismertetni a 20. század totalitárius rendszereinek lényegét. Vizsgálják a nácizmust, a kommunizmust, és megpróbálják feltárni azokat az okokat, amelyek befolyásolták az emberek viselkedését ezekben az időkben. Az emlékeket igyekeznek egymással összevetni, valamint történelmi korszakok, évfordulók, évek és események alapján rendezni úgy, hogy azok a kutatók számára használhatók legyenek.

A Nemzet Emlékezete digitális kortárs levéltárat 2008-ban három cseh intézmény, a Post Bellum Egyesület, a Cseh Rádió és a Totalitárius Rendszereket Tanulmányozó Intézet hozta létre. A Post Bellum a kortárs elbeszélők emlékgyűjteményét 2001-től építő újságírók és történészek egyesülete, a Cseh Rádió egy jelentős, széles körű hangtárral és technikával rendelkező, közjogi médiaintézmény, a Totalitárius Rendszereket Tanulmányozó Intézet pedig egy olyan hivatal, amely a huszadik század totalitárius rendszereinek vizsgálatával, elemzésével és dokumentálásával foglalkozik.

A különböző történeti emlékek a www.pametnaroda.cz cím alatt érhetők el. A kutatók hozzáférhetnek minden eddig feltöltött dokumentumhoz, és kommentálhatják az emlékezők tanúságtételeit, bekapcsolódhatnak a szakmai vitákba. A honlapon második világháborús veteránok mellett az 1939-1945-ös csehszlovák ellenállási mozgalom képviselőinek, a holokauszt áldozatainak, az ötvenes évek politikai foglyainak, egyházi méltóságoknak, feketelistán lévő értelmiségieknek, valamint a végrehajtó hatalom képviselőinek, politikai funkcionáriusainak visszaemlékezései találhatók meg.

A digitális archívum fokozatosan bővül a kulturális élet vezető személyiségei, nemzeti kisebbségek vezetői, magyar, szlovák, román, baltikumi, illetve más európai szemtanúk emlékeivel. A vallomásokat digitalizálják, angol nyelvre fordítják, s a Nemzet Emlékezete portálra való végső felhelyezés előtt szerkesztői kontrollnak vetik alá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár