2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Reneszánsz lakberendezési tárgyakkal gyarapodott az ozorai vár

2010. március 19. 13:03 MTI

Két, reneszánsz stílusú berendezési tárggyal, egy ritkaságnak számító, 16. századi cserépkályhával és egy utazószekrénnyel gyarapodott az ozorai Pipo-vár gyűjteménye.

Az 1500-as években, késő reneszánsz stílusban készült, kőlábakon álló cserépkályhát a vár emeleti, reneszánsz ebédlőjében helyezték el. A műremek egyharmad része eredeti szemekből áll, nagyobb részt Szebényi Judit restaurátor munkája - mondta Sárossy Péter, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának (MNG) művészettörténésze.

A csempéket címerek díszítik, ami az uralkodói családoknál a késő középkorban, a nem uralkodói családoknál a 16. század közepe táján terjedt el osztrák-német területen, így az eredeti csempék is erről a területről származhatnak - tette hozzá. A kályhát egyébként a 19. században állították össze, és az MNG a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával vásárolta meg.

Ugyancsak a reneszánsz ebédlőben látható egy, a füzérradványi Károlyi-kastélyból érkezett reneszánsz szekrény. A művészettörténész utalt arra, hogy a Károlyi család a 20. század elején számos eredeti reneszánsz műtárgyat vásárolt, ezek közül való a faragott utazószekrényeket idéző bútordarab, amelyet feltételezések szerint a 16. század második felében vagy 17. század elején ugyancsak Dél-Németországban készíthettek.

Schranz Mónika, az MNG csoportvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy már öt állandó kiállítás látható a műemlék falai között; a történeti kiállítás, az Illyés Gyula-tárlat és a Szépművészeti Múzeum itáliai reneszánsz szobormásolatai mellett Esterházy Antal herceget (1903-1944) és Almássy László grófot (1895-1951) bemutató fotósorozat várja az érdeklődőket.

Az Afrika-kutató Almássy gróf alakját csaknem száz fotómásolat idézi fel. A képek - amelyeket az Esterházy család bocsátott a vár rendelkezésére - az "angol beteg" és Esterházy Antal közös, afrikai útját mutatják be, amelyet 1926-ban Kairóból indulva elsőként tettek meg gépkocsival a Núbiai-sivatagban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár