2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régi művek modern formátumban

2010. március 4. 10:21

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára is csatlakozott a szerzői jogvédelemmel nem rendelkező könyvek digitális terjesztéséhez Európában.

„Mostantól az MTA Könyvtárában akár régi, ritka szépirodalmi művek első kiadásaihoz is hozzáférhetnek a kutatók és az érdeklődők”mutatta be az új szolgáltatást az mta.hu-nak Kapus Erika főkönyvtáros annak kapcsán, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára nemrégiben csatlakozott az eBooks on Demand (EOD / e-könyvek megrendelésre) európai kezdeményezéshez, amelynek keretében immár 10 ország 23 könyvtára digitalizál olvasói megrendelésre szerzői jog által már nem védett könyveket.

Az EOD program egy 4 éves, 2009 májusától 2013 májusáig tartó projekt, amelyet az Európai Unió támogat és finanszíroz. Egyelőre még kérdéses, hogy mi lesz program sorsa a támogatási időszak lejárta után. „Valószínűleg az egyes könyvtárak önkéntes alapon az addigra már teljesen kiépülő infrastruktúrát felhasználva folytathatják a szerzői jogvédelemmel már nem rendelkező könyvek digitális terjesztését” – mondta Kapus Erika.

Az Országos Széchényi Könyvtár után Magyarországon másodikként a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára csatlakozott az európai kezdeményezéshez. Európa könyvtáraiban rengeteg az 1500 és 1900 között kiadott könyv. Az MTA Könyvtárának polcain is számos klasszikus szépirodalmi alkotás, más könyvtárakban nem hozzáférhető művek első kiadásai és világirodalmi ritkaságok várják digitális formátumban való újjászületésüket. A magyar kiadványok között többek között olyan érdekességekre bukkanhatunk, mint Kosztolányi Dezső Pacsirtájának a szerző által dedikált példánya, az Ember Tragédiájának 1887-es kiadása vagy Szász Károly, Gróf Széchenyi István és az Akadémia megalapítása című 1880-ban kiadott műve.

Koruk és értékük miatt ezek a könyvek eddig csak a könyvtárakba ellátogatva voltak elérhetőek a kutatók és érdeklődők számára. Az EOD szolgáltatás keretében ezeket a ritka műveket az érdeklődők digitális formátumban megrendelhetik a programhoz csatlakozott könyvtáraktól. Az Európai Unió által támogatott program elődje 2006 októberében indult, egy nagyobb léptékű digitalizációs projekt, az Digitisation on Demand keretében.

Jelenleg épül ki az a számítógépes, informatikai háttér, amely a közeljövőben közös online felületen elérhetővé teszi a felhasználók számára a programban résztvevő valamennyi európai könyvtár digitális gyűjteményét. Mivel országonként eltérőek a szerzői jogvédelemmel kapcsolatos szabályozások, ezért minden könyvtár maga építi fel a saját adatbázisát. A magyarországi hatályos rendelkezések szerint a szerző halálától számított 70. év után szűnik meg a szerzői jogvédelem.

A rendelés menetéről Kapus Erika elmondta: az érdeklődők az interneten elérhető katalógusból vagy egy űrlap kitöltésével rendelhetik meg a kiválasztott művek digitális változatát. „Mi azt vállaltuk, hogy öt munkanapon belül elektronikus formátumba alakítjuk a kért könyvet, bár az elkészítési idő művenként kissé eltérő lehet. Friss tapasztalat, hogy egy 140 oldalas könyv digitalizálását 3 nap alatt sikerült elvégeznünk” – tette hozzá a főkönyvtáros. Bár az MTA Könyvtárában az EOD szolgáltatás csak a közelmúltban indult be, a könyvtár munkatársai előzetes felméréseket készítettek az igényekre és a célközönségre vonatkozóan. Nem meglepő, hogy a program elsősorban a kutatói réteget célozza meg. „Azok a szakemberek vehetik leginkább hasznát a digitális szolgáltatásnak, akik huzamosabb ideig egy adott könyv feldolgozásán munkálkodnak” – mondta Kapus Erika.

A könyvtárak az e-könyveket (elektronikus könyveket) az interneten széles körben elterjedt, egyszerűen kezelhető PDF formátumban szolgáltatják a megrendelőnek. „A PDF állományban semmilyen funkció nincs letiltva” – mondta az MTA könyvtárának munkatársa. A digitális könyvben tetszés szerint lehet keresni, statisztikákat készíteni az előforduló szavakról, kifejezésekről, a szöveget ki lehet nyomtatni, egyes részeit ki lehet másolni és más dokumentumba beilleszteni. Az MTA Könyvtárában valószínűleg több ezer, a szerzői jogvédelem alatt már nem álló mű található, amelyből eddig mintegy 700-800 könyvet töltöttek fel az online katalógusba a könyvtár munkatársai. „Folyamatosan pályázunk, hogy a többi könyvet is felvehessük az online adatbázisunkba, és így minél több, korábban nehezen hozzáférhető művet tegyünk egyszerűen elérhetővé” – hangsúlyozta Kapus Erika.

A cikk az MTA honlapján

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár