2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagyszabású Picasso-kiállítás nyílt Moszkvában

2010. február 28. 16:33 MTI

Az elmúlt fél évszázad legnagyobb Picasso-kiállítása nyílt meg Moszkvában.

A Puskin Múzeum tárlata Pablo Picassónak, a huszadik század festőzsenijének 240 alkotását sorakoztatja fel, köztük azokat a műveket is, amelyek orosz felesége, Olga Koklova balett-táncosnő hatására születtek, akit 1918-ban vett el Párizsban. Fiuk születése után néhány évvel különváltak, de általános vélekedés szerint Koklova ihlette Picasso későbbi anya és gyermeke-témájú kompozícióit is.

"Abban az időben Oroszország volt a forradalom fővárosa, és az ebből fakadó erő nagy hatással volt Picasso műveinek születésére"
- fogalmazott a Kreml kulturális szakértője. Anne Baldassari, a kiállításon szereplő művek zömét kölcsönző párizsi Picasso Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy a spanyol származású festő életében és alkotásaiban tagadhatatlanul tetten érhető Kazimir Malevics vagy Vaszilij Kandinszkij avantgárd művészetének befolyása.

Picasso felnőtt élete javát Franciaországban töltötte, de mint a kiállítás megnyitásán résztvevő Frédéric Mitterrand megjegyezte: "Oroszország tanította, ösztönözte és hajtotta őt". A francia kulturális miniszter hozzátette: Picasso Oroszországgal való kapcsolata a szovjet korszak előtti időket idézi, amikor az orosz elit még franciául beszélt egymással és a két ország között szabadon áramlottak az eszmék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>Ria Novosti</i> <br /><i>Ria Novosti</i> <br /><i>Ria Novosti</i> <br /><i>Ria Novosti</i> <br /><i>Ria Novosti</i> <br /><i>Ria Novosti</i> <br /><i>Ria Novosti</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár