2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtudhatunk mindent Tutanhamonról

2010. február 1. 09:33

Egyiptom két hét múlva közzéteszi majd a világ leghíresebb fáraóján végzett DNS-tesztek eredményeit, amelyek több, az ókori uralkodóval kapcsolatos kérdést megválaszolhatnak majd. Emellett az is kiderült, hogy egy újabb robotot indítanak a Nagy Piramis belsejébe.

Egy vasárnapi konferencián Egyiptom főrégésze, Záhi Havvász jelentette be, hogy a korábban végzett DNS tesztek eredményét február 17-én teszik majd közzé. A bemutatásra kerülő vizsgálati dosszié tartalmát egyben összehasonlítják a Tutanhamon nagyapjának tartott III. Amenhotep anyagaival is.

Minderre azon nagyszabású program során került sor, amelynek során több száz ókori múmián végeznek hasonló teszteket, hogy lehetséges kilétük mellett rokoni kapcsolataikat is tisztázzák végre. Havvász szerint a program egyik legfőbb célja, hogy megtalálják Nofertiti, Ehnaton feleségének múmiáját, akinek maradványait régóta szeretnék felkutatni a régészek.

Havvász korábban kijelentette: a külföldi régészek nem végezhetnek hasonló teszteket, az az egyiptomi szakemberek privilégiuma. Támogatást azonban elfogadnak: a megfelelő DNS-labort a Discovery Channel támogatásából építették fel.

A program segíthet felvázolni Tutanhamon családfáját is, amelyet még sosem sikerült minden kétséget kizáróan pontosítani. Az ifjú fáraó szüleinek kilétét ugyanis még ma sem ismerik. Sokak szerint Ehnaton, a vallásreformer fáraó fia lehet, ám mások egy Ehnatont követő, viszonylag jelentéktelen fáraó utódaként tartják számon. Ez azért is lehetséges, mert a 18. dinasztia utolsó fáraójaként egy viszonylag zavaros időszakban uralkodott, amikor a korábbi papság szerezte vissza a hatalmat.

Emellett vasárnap egy másik bejelentésre is sor került: eszerint egy újabb robotot indítanak a Nagy Piramis belsejébe, hogy folytassák a korábbi, 2002-ben félbeszakadt vizsgálatokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár