2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi fotómasinát találtak a Sarkvidéken

2010. január 14. 18:38 MTI

Egy híres ausztrál fényképész százéves készülékének alkatrészét találhatták meg kutatók az Antarktiszon.

Az 1962-ben elhunyt James "Frank" Hurley hivatalos fotográfusa volt az 1911-14-es ausztrál antarktiszi expedíciónak, melyet az ország legnevesebb sarkkutatója, Sir Douglas Mawson vezetett. Szintén Hurley volt a hivatalos fényképésze az ausztrál hadseregnek mindkét világháborúban.

A mostani Antarktisz-expedíció a Mawson-csapat Denison-foknál felállított fakunyhóit próbálja helyreállítani. Eközben bukkantak rá egy Newman and Guardia típusú fényképezőgép egyik alkatrészére. A 19. és 20. század fordulójából származó készüléket abban a sötétszobában találták meg, amelyet Hurley a képek előhívására használt. "Még nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy Hurley gépének egyik részét találtuk meg, egyelőre a vizsgálatok eredményére várunk. Az azonban biztos, hogy egy Antarktiszon használt, nagyon régi fényképezőgép alkatrészeire bukkantunk, ami önmagában is érdekes lelet" - kommentálta az eseményt Jody Steele régész, az expedíció tagja.

Az 1911-14-es kutatócsapat több ilyen típusú készüléket is használt. A most talált alkatrész egyes részeit további vizsgálatokra visszaküldték Ausztráliába.

A kutatók Újév napján Mawson egypropelleres, egyszemélyes Vickers repülőgépének maradványait is megtalálták a Commonwealth-öbölbeli Denison-foknál. A közel száz éve jégbe fagyott repülőgép volt az első, amely eljutott az Antarktiszra. Igaz, szánhúzó traktorként használták, miután Mawson darabokra törte egy bemutatórepülés során.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár