2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Alapítvány az 1944-es délvidéki áldozatok emlékére

2009. november 30. 12:32 MTI

Alapítványt hoznak létre az 1944-es délvidéki áldozatok emlékére; a szerb fegyveresek által a délvidéki magyarok ellen elkövetett vérengzés teljes feltárását és az ismeretanyag közzétételét feladatának tartó alapítványt vasárnap mutatták be Budapesten, majd az áldozatok emlékére emlékmisét tartottak a Szent István bazilikában.

A Délvidéki Mártírium 1944-45 Alapítvány létrehozását Becsey Zsolt volt európai parlamenti néppárti képviselő kezdeményezte. Szerinte az alapítvány időszerűségét jól mutatja, hogy néhány hónapja a szerb igazságügyi minisztérium bejelentette, foglalkozni fognak a délvidéki vérengzésekkel, majd a két ország államfője, Sólyom László és Borisz Tadic október 12-én együtt jelentette be Budapesten, hogy közös szerb-magyar történészbizottság kutatja majd a több mint hatvan éve történt atrocitásokat.



A második világháborúban, 1942-ben Újvidéken és a környező településeken vezetőik önhatalmú utasítására magyar katonák és csendőrök mintegy 3300-3800 szerb és zsidó embert gyilkoltak meg a szerb partizánok ellen indított razziában. A háború végén szerb partizánok bosszút álltak a délvidéki magyar lakosságon: becslések szerint 30-50 ezer lehet az áldozatok száma. A tömeggyilkosságokat évtizedeken át elhallgatták az egykori Jugoszláviában. Becsey Zsolt emlékeztetett arra, hogy Szerbia kinyilvánított szándéka az Európai Unióba történő belépés, amely "nélkülözhetetlenné teszi a két nép közötti rendezetlen kérdések tisztázását". Ebben akar részt venni az új alapítvány - tette hozzá.

Hamarosan honlapot hoznak létre, hogy nyilvánosságra hozzák az eddig született tanulmányokat és a fellelhető dokumentumfilmeket, filmeket. Ösztöndíjakkal, konferenciákkal, rendezvényekkel és könyvek kiadásával is hozzájárulnak majd a történelmi kutatáshoz, az áldozatok és az elkövetők nevének, egyéb adatainak közzétételéhez. "Nem sikkadhat el a tényleges és tételes leltározás, mert el nem évülő bűntettekről van szó" - mondta Becsey Zsolt.

A Délvidéki Mártírium 1944-45 Alapítvány számít az áldozatok leszármazottainak anyagi támogatására is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár