2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt a 20. század egyik matekzsenije

2009. október 12. 13:36 MTI

Elhunyt Israel Gelfand, a 20. századi matematika egyik kiválósága, akinek munkásságát elsősorban az orvosi képalkotó-eljárások kidolgozásához való hozzájárulása miatt tartják kiemelkedőnek.

A 96 esztendős ukrán származású tudóst, aki az elmúlt húsz évben az Egyesült Államokban élt és dolgozott, családi körben temették el. Gelfand fia, Sergei Gelfand elmondta, hogy édesapja hétfőn hunyt el egy New Brunswick-i kórházban, természetes módon, idős kora következtében. Temetését szűk családi körben kedden tartották meg.

Gelfand matemetikai tehetsége korán megmutatkozott, tanulmányait befejezve a Moszkvai Állami Egyetemen tanított, majd röviddel 76. születésnapja előtt, 1989-ben teljes családjával kivándorolt az Egyesült Államokba, ahol a Rutgers Egyetemen kapott katedrát. Egészen a múlt évig aktívan dolgozott.

"A matematika számomra a tudomány univerzális és adekvát nyelve, amely egyben annak a példája, hogy különböző kultúrákból jövő, más-más háttérrel rendelkező emberek hogyan tudnak egymással kommunikálni és együtt dolgozni" - fogalmazott köszönőbeszédében, amikor 2005-ben megkapta az Amerikai Matematikai Társaság életműdíját.

Gelfand úttörő kutatásokat irányított, tehetséges matematikusok hallgatták legendás szemináriumait, és a matematika révén kapcsolatot teremtett orosz és egyesült államokbeli iskolák között. A csoportelmélet kidolgozása, a modern fizika alapjainak lerakása és integrált geometriai kutatások révén az orvosi képalkotó-eljárások kidolgozásában játszott fontos szerepet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár