2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Családja is segít García Lorca azonosításában

2009. október 8. 15:52 MTI

A családjától vett DNS-minták segítségével próbálják meg azonosítani a spanyol polgárháború idején kivégzett és tömegsírba temetett Federico García Lorca maradványait.

Az El Pais spanyol napilap számolt be arról, hogy bár a költő és drámaíró utódai beleegyeztek a DNS-mintavételbe, azzal továbbra sem értenek egyet, hogy eltávolítsák a művész maradványait a tömegsírból, amely a feltételezés szerint nyughelye lett.

A 38 esztendős García Lorcával 1936-ban, a polgárháború kezdetén végeztek a fasiszta Franco tábornok katonái Granada közelében, Alfacarnál. Az andalúziai hatóságok szeptemberben fogtak neki a feltételezett tömegsír feltárásának az egyik kivégzett áldozat, Dioscoro Galindo tanító hozzátartozóinak kérésére. Korábbi kutatások szerint kettőjükön kívül még két anarchista torreádor nyugszik a sírban.

A költő hozzátartozói a hatóságoknak hétfőn eljuttatott levelükben ismét leszögezték: nem akarják, hogy "García Lorca maradványait eltávolítsák arról a helyről, ahol 70 esztendeje nyugodnak". Ugyanakkor kérelmezték a maradványok azonosítását, és a felettük való rendelkezési jogot, amennyiben mégis sor kerül az exhumálásra. A család nevében szerdán megszólaló Laura García Lorca kijelentette: "ha eljön az ideje, rendelkezésre bocsátjuk DNS- mintánkat, hogy elősegítsük az azonosítást".

A költő hozzátartozói azzal magyarázták elzárkózásukat a maradványok elmozdításától, hogy "Lorca az összes áldozat jelképe lett, hiszen mindannyiuknak közös sors jutott", és ezért nem akarják, hogy elválasszák őt a többi granadai áldozattól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár