2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállították a főúri játékokat

2009. szeptember 20. 17:44 MTI

Ébenből, elefántcsontból készült, arannyal, ezüsttel díszített, egykoron főúri kincstárakban őrzött játékokat mutatnak be Keszthelyen, a Helikon Kastélymúzeum legújabb kiállításán.

A Helikon Kastélymúzeum és az Iparművészeti Múzeum közös tárlata pénteken nyílt meg Keszthelyen. A 16-18. századi főúri játékok kimondottan a felnőttek részére készültek - mondta el Horváth Hilda, az Iparművészeti Múzeum főigazgató-helyettese. A táblák, játékkorongok kivétel nélkül míves technikával, különleges anyagokból - elefántcsontból, ébenből - készültek. A gyöngyházdíszítésű, intarziaberakásos vagy bőrbevonatú játékdobozkákat elefántcsonttal, arannyal, ezüsttel, drágakövekkel díszítették.

A játékokat többnyire kincstárakban őrizték, nagyon ritkán használták őket, ezért is maradhattak meg eredeti szépségükben. Értékmegőrző szerepük volt, egyenrangúak voltak a drágakövekkel, az arany- és ezüstkincsekkel. A "főúri" játékok készítése, szerepe a 19. századtól a technikai lehetőségek fejlődése folytán megváltozott, új alapanyagokat, papírt, műanyagot használtak fel. Egyre szélesebb körben terjedtek el, s a tömeggyártással népszerű gyermekjátékokká váltak.

A játékszabályok egyébként az évszázadok során szinte változatlanok maradtak. Az ostábla - mai nevén backgammon -, a dáma, a malom ma is népszerű és kedvelt játék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár