2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A rómaiak sem tudták megmenteni Augustus lovasszobrát

2009. augusztus 28. 11:02 MTI

Augustus császár bronzból készült és arannyal bevont lovasszobrának darabjára, egy életnagyságú lófejre bukkantak Németországban; az egyedülálló leletet csütörtökön mutatták be a nyilvánosságnak.

A szakemberek "egyedülálló európai leletről" beszélnek, amely "világrangú". Egon Schallmeyer archeológus szerint a hesseni felfedezés "minőségét tekintve az egyik legjobb darab, amit abban a korban készítettek". "A legjobb darabok közé tartozik, amelyeket valaha az egykori római birodalom területén találtak" - hangsúlyozta Eva Kühne-Hörmann, hesseni tartományi tudományos miniszter is.

A jó állapotban megmaradt lófejre alig pár hete találtak rá a waldgirmesi ásatási helyen, ahol már 1993 óta kutatnak a régészek. A leletet a frankfurti német archeológiai intézetben mutatták be. Waldgirmes közelében római kori település volt, a szobor több darabját - a ló egyik lábát és egy díszített szíjat - már korábban megtalálták. A szakemberek szerint a lovasszobor összesen több mint száz darabban pihen a föld alatt.



A lófejre augusztus 12-én bukkantak rá, a munkálatok akkor már 11 méter mélyen folytak. Az aprólékosan kidolgozott fejen jól kivehetők az orrlyukak, a fogak, a szemek, és az aranyozás nyomai is észlelhetők. Megmaradt a kantár és az azon lévő hat dísztárcsa is. A ló homlokán látható lemezen Mars hadisten látható. A szobor minden bizonnyal a teutoburgi csata előtt készült. Az időszámításunk szerint 9-ben vívott csatában a germánok legyőzték Augustus császár hadait, a vereség nyomán a rómaiak visszahúzódtak erről a területről. Szakértők szerint, ha lett volna idejük, a rómaiak bizonyára nem hagyták volna hátra a szobrot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár