2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Időutazás az algíri metróépítésen

2009. augusztus 19. 08:13

Az Algéria fővárosában épülő új metróállomás alatt a munkások valódi kincsesbányát találtak: a most felfedezett leletek a város 2300 éves történetébe biztosítanak egyedülálló bepillantást.

A metróépítés munkálatait így most leállították, és régészek és akadémikusok váltották fel a munkásokat Kasbah, Algír óvárosa alatt, amely egyébként 1992 óta szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján. A jelenlegi ásatások a Mártírok terén, a 12. századi nagymecset mellett folynak, ahol algíri és francia archeológusok a következő hetekben veszik át és tárják fel szakszerűen a 2008 óta folyó munkálatokat.

Már az első felfedezések is biztatóak: a szakemberek ugyanis az oszmán uralom időszakából, illetve az 1830-as évekből, a francia gyarmati uralom kezdeteinek korából találtak régészeti anyagokat. Az ásatások egyik vezetője, Kamel Stiti szerint a feltárás a város történetének egész múltjába bepillantást kínál: így a középkori temető, és városi maradványok mellett egy 4-5. századi keresztény templom romjait is feltárták - az ottani munkálatokat Francois Souq, az INRAP mediterrán régiójának vezetőjének irányításával végzik.

A templomnál már láthatók az egykori oszlopok alapjai, ahogy a mozaikpadló is előkerült. A kutatók azonban többet várnak: reményeik szerint ha mélyebbre ásnak, akkor a föníciai uralom korának leleteit is megtalálhatják majd: az i.e. 3. században Icosium néven létesítettek kereskedőállomást a területen, amelyről a szakemberek azonban egyelőre nagyon keveset tudnak. Így a pun település múltjának megismerésében segíthet az az agyagedény is, amelyet egy közeli útépítésen fedeztek fel, és amelyben Melkart, föníciai istenség képét látni a benne rejlő pénzérméken.

Az algíri vezetés sem tétlenkedik: a leletek kapcsán már elkezdték az állomás újratervezését is, hogy a régészek eredményeit méltóképpen mutathassák be. Ehhez első lépésben az INRAP segítségét kérték, hogy találják ki, miként lehet minél jobban megőrizni a leleteket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár