2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Tisztelgés az első világháború utolsó brit veteránja előtt

2009. augusztus 6. 17:56 MTI

Az I. világháború utolsó brit veteránja, a 111 évesen elhunyt Harry Patch előtt tiszteleg új számával a Radiohead világhírű alternatív rockzenekar.

A Harry Patch (In Memory Of) című dalt egy olyan rádióinterjú ihlette, amelyet a híres veterán adott. Harry Patch egyike volt azoknak a brit katonáknak, akik a világégés egyik legvéresebb ütközetében, a több hónapon át zajló harmadik ypres-i csatában harcoltak. A nyugat-flandriai csatamezőn 70 ezer brit katona vesztette életét."Pár éve hallottam a vele készített megrendítő interjút... Mélységes hatással volt rám, amit a háborúról mondott" - számolt be Thom Yorke, a banda énekese. "A beszélgetés inspirációt jelentett a dalhoz, amit épp halála előtt pár héttel vettünk fel. A mi generációnk számára rendkívül könnyű lenne megfeledkezni a háború szörnyűségeiről, ha a Harry-féle emberek nem emlékeztetnének minket rá" - folytatta Yorke. "Reméljük, hogy nem fogunk felejteni. Ahogy Harry mondta: 'függetlenül attól, hogy milyen egyenruhát viseltünk, mindannyian áldozatok voltunk'" - tette hozzá a zenész."Én vagyok az egyetlen, aki átvészelte, a többiek ott haltak meg, ahol elbuktak" - áll a dalszövegben, amely így végződik: "Láttam a földi poklot, a következő vegyi lesz, de ezek sohasem tanulnak".

A kizárólag internetes letöltéssel, egy fontért elérhető számból származó minden bevétellel a Royal British Legion veteránszövetséget támogatják. Harry Patch temetésére a délnyugat-angliai Wellsben került sor csütörtökön.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár