2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Podmaniczky-díjat kaptak a szádvári várbarátok

2009. július 20. 18:24

Kitüntették a Szádvár romjait évek óta mentő civil szervezetet: a Podmaniczky-díjat a várbarátok nevében Tomatás Tímea vette át Ráday Mihálytól.


Az 1982-ben alapított és a Fővárosi Közmunkák Tanácsa alelnökeként (1873-1905) székesfővárosunk fejlesztésében kiemelkedő szerepet játszó íróról és politikusról, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjáról, báró Podmaniczky Frigyesről elnevezetett díjat évről-évre azon magánszemélyek és közösségek kapják, akik hivatali munkájuktól függetlenül, vagy azt túlteljesítve a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek védelmében, hazánk építetett örökségének megismertetése, megszerettetése és megóvása érdekében. Az idei díjat 2009. július 17-én a Hungaria Nostra elnöke, a közismert városvédő, Ráday Mihály adta át a Szádvárért Baráti Kör elnöke, Tomatás Tímea részére.

A Magyarország északkeleti részén fekvő Szádvár 1686-ban történt lerombolása óta elhagyatottan áll, falait sűrű bozót és fák nőtték be. 2006 októberében egy baráti társaság, mely az ország különböző részein lakó várbarátokból áll, úgy döntött, hogy összefog egy eldugott zsákfalu - Szögliget - szomszédságában lévő vár megmentésének érdekében. A felhívást azóta több sikeres vármentő nap követte.

Szádvárért Baráti Kör

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!