2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A fogyatékosság falait bontja a Magyar Nemzeti Múzeum

2009. június 19. 11:17

ACT WELL - Művészet és kreativitás címmel nyílt június 18-án időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. Egy két éves nemzetközi program záróakkordjaként rendezik meg a különleges tárlatot, amely a fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű emberek munkáival az esélyegyenlőségre kívánja felhívni a figyelmet.

„Légy Te magad a változás, amit a világban szeretnél megtapasztalni.” - Gandhi ezen gondolata a mottója az ACT WELL: Art and Creativity: Together Working on European Level Learning (Művészet és kreativitás: együtt munkálkodás az európai szintű tanulásért) elnevezésű Socrates Grundtvig felnőttoktatási projektnek – tájékoztatta a Múlt-kort Czapné Trízsi Éva, Magyar Nemzeti Múzeum Közművelődési Főosztályának munkatársa.

A projekt résztvevői fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű fiatal felnőttek Magyarországról, illetve három partnerországból: Szlovéniából, Szlovákiából és Németországból. A partnereket olyan szervezetek képviselik, amelyek elsősorban tanulási nehézségekkel küzdő felnőtteket oktatnak, foglalkoztatnak. A képzésük tartalma művészeti alkotómunka, azaz portrék készítése különféle művészeti eszközökkel: szobrászat, festészet, rajz, textiltechnika, fotográfia, dráma. Az együttműködés célja az volt, hogy a fogyatékkal élők mondanivalóit közvetítse a művészet eszközeivel, különböző művészeti ágakban. A projekt kiállításának fő témaköre a fogyatékkal élők mindennapi életének ábrázolása, amelybe beleértendő a valóság, a törekvések és a jövőkép egyaránt.

A projekt tagjai kommunikációs és önismereti programokon, csereutazásokon, közös műhelymunkákon vettek részt az elmúlt két évben – folytatta Czapné Trízsi Éva, aki hangsúlyozta, az önkifejezésen, a résztvevők önbizalmának erősítésén és a csapatmunka megismerésén túl központi céljuk a társadalom szemléletének formálása az érintettek aktív közreműködésével, értékeinek közvetítésével: kulturális és tapasztalatcsere, a láthatatlanság és a negatív diszkrimináció kiküszöbölése.

A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa elmondta, a projektben résztvevő felnőtt „tanulók”, tanárok és a szociális, kulturális, valamint idegenforgalmi szférában dolgozók aktív alkotó munkafolyamatban vettek részt, ahol lerakták egy jövőbeli, nemzeteken átívelő együttműködés alapjait, megbízható keretet teremtve a további tevékenységekhez. A közös munka eredményeként lelkes nemzetközi csapat jött létre, akik erőfeszítéseket tettek és tesznek arra, hogy tehetségüket és képességeiket felhasználva lebontsák a „mássággal”, jelen esetben a „fogyatékossággal” szemben felépült falakat.

A két éves projekt záróakkordjaként a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont a kiállításnak, amelyben a négy nemzet alkotóinak művészeti munkái tekinthetők meg. A művészettel (kiállítások, utcai és egyéb előadások, költészet) meg lehet és meg kell mutatni az egyediséget, a különbözőségben is jelen lévő szépséget, azt, hogy mennyi múlik az egyének és közösségek hozzáállásán. A kreatív, provokatív, hiteles és lelkes kommunikáció segíthet a figyelem felkeltésében, megtartásában – hangsúlyozta Czapné Trízsi Éva, aki elmondta, azért a Magyar Nemzeti Múzeum ad színteret ennek a programnak, mert a múzeum fogyatékkal élők felé nyitott programjai, kezdeményezései a hazai múzeumi életben példaértékű módon bontakoztak ki, és már több mint két évtizede folyamatosan jelen vannak. A kiállításokban létrehozott tapintható tárlatok, hangosvezetők mellett a különféle szabadidős tevékenységek, tárlatvezetések, tárgykészítő foglalkozások, s nem utolsó sorban a könnyen érthető felületek is megújuló, élő kapcsolatok kialakítását, a szolgáltatásban is fontos esélyegyenlőséget biztosítják.

A Múzeumok éjszakáján a különleges tárlat mellett már az ősszel nyíló katalán-magyar a „Királylányok messzeföldről” című időszaki kiállítást is megismerhetik, hiszen június 20-án, a Magyar Nemzeti Múzeumban a középkori Katalónia világa is megelevenedik majd. A vágyott éjszakák nyomában a hírhedt katalán sárkány, Víbria és Szent György lovag is felbukkan. A történelmi időutazás Szent Iván éjszakáján a középkori Katalónia mellett a 19. század egyik legfontosabb eseményét is megidézi, ugyanis az érdeklődők az 1848/49-es szabadságharc egy titkos tanácskozásán is részt vehetnek.

Az éjszaka folyamán a Múzeumkertben Szalóki Ági „A vágy muzsikál” című Karády koncertje mellett táncest és számos előadás várja a látogatókat. A fáklyás tárlatvezetések során pedig a Nemzeti Múzeum híres legendáit ismerhetik meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár