2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rendszerváltás 20 - szembenézés és párbeszéd

2009. június 3. 08:05

A rendszerváltás szimbolikus évfordulóján - a Nagy Imre és mártírtársai kivégzésére emlékező újratemetés után húsz évvel - a Szembenézés Alapítvány konferenciája a történelmi múlttal való szembenézés hiányának okaival és következményeivel való szembenézésre, egyfajta összegzésre sarkall.

Hiányzik a szembenézés

A szervezők a rendszerváltozásnak a szembenézés állapotára és a szembenézés lehetőségére gyakorolt hatását vizsgálják, azt, hogyan torzul a múlt – például a rendszerváltó politikai elit legfőbb identifikációs pontja, 1956 –, és hogyan lesz mindez az ellentmondásos és durva ellentétek forrása.

A konferencia interdiszciplináris megközelítésű. Délelőtt a posztmodern történetírás lesz terítéken. A történelemtudósok arra keresik a választ: létezik-e objektív történetírás, megismerhető-e a történelmi múlt a maga teljességében, vagy csak annak narratívái. Ennek kapcsán arról szólnak, hogy beszélhetünk-e általában a történelmi múlttal való szembenézésről, vagy csak a történelem bizonyos olvasataihoz alakíthatunk ki viszonyt. Délután a szociológus, esztéta, teológus, médiakutató, filozófus előadók a történelem-ismeretet és a szembenézés állapotot elemzik. Nem elégednek meg az általános kép bemutatásával, azt is vizsgálják, hogy a politika, a jog, a gazdaság, a vallás, az oktatás, a média és a kultúra – benne a tudomány és a művészet – és ezek intézményrendszere hogyan és milyen mértékben felelős a kialakult helyzetért, s hogy milyen szerepet tölthet be e helyzet megváltoztatásában.



A konferenciával párhuzamosan Ifjúsági Rendszerváltó Műhelyt is rendeznek, amelyben játék, beszélgetés és dokumentumok segítenek megismerni és megérteni a Kádár-rendszert és az ezt követő demokratikus fordulatot. Este egy Rendszerváltó Kerekasztalhoz várják az egykori ellenzéki kerekasztalnál helyet foglaló, a későbbi pártokhoz és azok holdudvarához csatlakozott személyiségeket, hogy föltegyék nekik a kérdést: Ezt akarták? Erre gondoltak? Szerintük kik és mit rontottak el, hogy Kádár „ma is él”? A válaszok a huszonévesek véleményét bemutató dokumentumfilmre is reflektálnak.

A konferenciát a szervezet alapítója, Halda Alíz emlékének ajánlják, aki éppen egy esztendeje nincs velünk. Halda Alíz a demokratikus ellenzék tagjaként a rendszerváltás e szimbolikus napjának egyik előkészítője, ötvenhat emlékének egyik leghűségesebb őrzője volt. Tiszta, okos, szigorú, mégis megértő lénye, világos, határozott véleménye hiányzik azoknak, akik oly szerencsések voltak, hogy ismerhették Őt.

Helyszín: Nyitott Műhely – Budapest, XII. Ráth György utca 4. (bejárat közvetlenül az utcáról)
Információs cím: [email protected], www.nyitottmuhely.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár